Понеделник, 06 Юли 2020

Неделя, 09 Юни 2019 15:09

Инвеститор се оттегля след „необяснима смяната на позицията” на Община Стара Загора

Проектът за производство на олово няма да се осъществи заради опасност от неблагоприятно влияние на здравето на населението

Частният инвеститор, който изрази намерение за строителство на цех за производство на олово в Стара Загора, се отказва от своя проект. Фирмата изрази  позицията си в писмо до медиите.

Отказът идва по-малко от 24 часа преди организираното обществено обсъждане по темата.

В позицията си до медиите от частният инвеститор обвиняват Община Стара Загора, че само за няколко месеца е сменила позицията си. 

Управителят Йордан Георгиев припомня, че инвестиционното предложение е стартирало през 2017 г. и във всеки от етапите му е било съгласувано с еколози, юристи, икономисти и местни и държавни органи.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„За нас обаче е напълно необяснима смяната на позицията на един от основните участници в съгласувателната процедура - Община Стара Загора, която само в рамките на 4 месеца дава две коренно противоположни“, се посочва в позицията на „Ресайкъл Компани” ЕООД.

От фирмата са категорични, че ще търсят по съдебен ред компенсация за разходите от страна на местната власт заради първоначалното одобрение, което тя е дала.

Припомняме, че проектът предизвика силно обществено недоволство сред жителите на областния град. Те започнаха петиция срещу строителството на завода за тежки метали. Според хората производството на олово може да повлияе неблагоприятно на тяхното здраве.

В петък кметът на Стара Загора представи мотивите заради отхвърлянето на проекта. Той призова съгражданите си да се включат активно в общественото обсъждане, което ще се проведе в понеделник от 11 ч. в Общината.

„Инвестиционното намерение по своя обхват, капацитет и технология е предприятие от тежката промишленост, отрасъл цветна металургия. Капацитетът на инсталациите предвижда преработка на повече от 2 800 тона суровини, която по своя състав представляват опасни отпадъци съдържащи олово. Те нямат произход от територията на регион Стара Загора, нито се генерират от битовата дейност на общината“, припомни зам.-кметът Йордан Николов. Той добави, че в доклада по ОВОС и в договора за наем на терена не са описани мерки за крайно обезвреждане и възстановяване на терена след прекратяване на дейността.

„Недопустимо е да не се предвиди и локално съоръжение за пречистване на води“, каза още заместник-кметът. Той припомни също, че разстоянието до най-близката жилищна сграда е едва 800 метра, намира се и в непосредствена близост до животновъдни ферми и обработваеми земеделски земи.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар