Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 11 Юни 2019 17:58

Акад. Георги Марков: С каква наглост Скопие провокира с общо честване на Гоце Делчев

Кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито, казва историкът

Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев. Това каза историкът акад. Георги Марков пред "Фокус" във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.

Според него това е провокация от македонска страна. "Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война", каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. "Казват на черното - бяло", допълни акад. Марков.

Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. "Не могат да върнат времето и българската история да я направят македонска. Те издадоха сборника на братя Миладинови от 1862 г. "Български народни песни" със заглавие "Македонски народни песни". Там имаме народни песни от Самоков, Панагюрище, Охрид, Кукуш и за Крали Марко. Как може 150 години по-късно да издаваш фалшифицирано издание, за да ги направиш братята от Струга македонци. Те са си българи и събират български народни песни. Няма как да предадем братя Миладинови, Гоце Делчев. Дори посягат на Тодор Александров. Само на Иван Михайлов не са посегнали още", посочи още историкът.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  Акад. Георги Марков: Димитър Благоев си запазва силното национално самосъзнание

  Благоев никога не е поставял под съмнение националната принадлежност на мнозинството на населението в Македония. Винаги за него това са били българи, казва историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 164-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

  Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

 • Вторник, 11 Юни 2019 17:58
  АБВ: Провал и предателство на правителството по отношение Северна Македония

  Партия АБВ разпространи своя позиция: Правителството не си постави за приоритет защитата на националния ни интерес и история. Политиката му в последните три години спрямо Северна Македония се характеризира с пиар

Оставете коментар