Понеделник, 13 Юли 2020

Сряда, 12 Юни 2019 11:25

Организации на БСП подкрепят Нинова и призовават да си оттегли оставката

Социалистите по места призовават делегатите на конгреса в неделя да проявят отговорност и мъдрост

Председателят на БСП Корнелия Нинова да оттегли оставката си и да остане начело на партията! За това призовават няколко местни организации на БСП. До този момент с декларации в подкрепа на Нинова излязоха областни и общински съвети на соцпартията в Русе, Стара Загора, Бургас, Айтос, Пазарджик и Казанлък.

Ръководството на БСП-Бургас излезе с официална позиция, в която в навечерието на конгреса идната неделя дава пълната си подкрепа за лидерката Корнелия Нинова. Гласуването на позицията е след проведен снощи анализ на резултатите от евровота за община Бургас, където Столетницата показа, че е стопила осезаемо разликата в гласовете с ГЕРБ и е в добра кондиция за есента, когато предстоят местни избори. 

Ето текстът на позицията: „След направения анализ на изборите за ЕП, Общинският съвет на БСП – Бургас прие следната позиция: Предстоящите пред партията задачи предполагат единение и консолидация. Считаме, че не е време за оставки, включително и на председателя, а за продължаване усилията за промяна на политическия модел и статуквото на страната. Постигнатите резултати от изборите за ЕП са добра основа за тази промяна. Обръщаме се към делегатите на конгреса за мъдрост и отговорност пред партията и обществото“.

Айтоските социалисти също подкрепиха председателя на БСП Корнелия Нинова. Това стана ясно на проведеното снощи заседание на ОбС на БСП – Айтос. Присъстващите дебатираха резултатите от изборите, посочиха негативите, не спестиха критики относно политиката на местната структура и БСП на национално ниво. Но всички единодушно се обединиха около тезата, че промени на национално ниво в момента не са необходими.

БСП в Русе също изрази пълната си подкрепа към Корнелия Нинова за председател на партията. На заседание на Общинския съвет на БСП е било решено единодушно делегатите на русенската партийна организация да подкрепят на предстоящи конгрес оставането на Нинова на поста председател на Националния съвет на БСП. "Категорично заставаме зад Корнелия Нинова и политиката, която ръководството на партията води", заявяват от местната структура на БСП в Русе.

И БСП-Стара Загора призова Корнелия Нинова да оттегли оставката си. Общинският съвет на разширено заседание отчете действията в предизборната кампания за ЕП и излезе с извод, че резултатите от евроизборите не са повод за подобен акт. „БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си, въпреки че остана втора политическа сила”, заявиха старозагорските социалисти.

 БСП-Казанлък възложи на своите делегати на 49-ия Конгрес  да гласуват вот на доверие на лидера Корнелия Нинова на  заседанието в неделя. „В навечерието на местните избори  имаме нужда от нейната твърда ръка, а не от хаоса, който се кани да внесе вътрешната опозиция. Настояваме  Нинова да  оттегли оставката си, защото извади БСП  от летаргията и повиши авторитета на столетницата, оттласна я от дъното и  благодарение на това бележим ръст  на доверие с над 50 000 гласа”, сочи гласуваната Позиция на социалистите в Казанлък. Те дадоха положителна оценка за усилията, положени в организационната, политическата и медийната дейност  в предизборната кампания,  в резултат на което БСП в община Казанлък бележи  6% ръст в резултатите спрямо 2014г.

Припомняме, че в неделя конгресът на БСП трябва да потвърди декларираната на 26 май оставка на Корнелия Нинова и да реши как ще се избира новия председател. Очаква се реално премерване на вътрешните сили в самата БСП. 

Мнозинството, подкрепящо Нинова, ще иска това да става чрез пряко гласуване на всички членове на партията, както предвижда новият устав. Вътрешната опозиция обаче смята, че това трябва да решават  делегатите на конгреса, както досега. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар