Петък, 05 Юни 2020

Понеделник, 17 Юни 2019 12:02

България инвестира 12 милиона евро в суперкомпютър, който ще заработи в края на 2020 г.

Машината ще може да извършва 4 милиарда операции в секунда. България ще инвестира 12 милиона евро, а 6 милиона евро са осигурени от Европейската комисия.

Премиерът Бойко Борисов  се срещна днес с еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ в Еврокомисията Роберто Виола. Поводът са плановете в края на следващата година у нас да заработи суперкомпютър.

Борисов обясни за възможностите на суперкомпютъра за България: „За автомобилните производители в България – и на части, и на цели автомобили, защото всеки един детайл може да бъде тестван. Сградите как биха реагирали или целия строителен бранш. Тема „ваксини“ – особено за ваксината за грипа, а България знаете е водеща в тази сфера – огромни възможности“.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Компютърът ще е на разположение на бизнеса и на научните общности в Югоизточна Европа, допълни премиерът.

Супермашината ще бъде разположена в София Тех Парк.

По думите на Мария Габриел днес България прави една много положителна стъпка напред. 

Източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Как се похарчиха 2 404 984 803 евро без резултат?

  ЕК започва наказателна процедура срещу България

 • Понеделник, 17 Юни 2019 12:02
  Румен Петков: Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам. Страната ни заема последните места във всички сектори. Това е оценката за управлението през последните 10 години.

  Докладът на ЕК е най-лошият от 2005 г. насам, той е убийствен като квалификации и определения за социално-икономическата среда. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той определи като груба и цинична лъжа част от коментарите по отношение на документа, според които скоро мониторингът за напредъка на България ще бъде свален. Това не само, че не е вярно, но съдържанието на доклада е убийствено за редица сектори, посочи Петков.   

  „В средствата за масова информация се разгоря един измислен дебат дали Комисията е решила да продължи Механизма за наблюдение на реформите в правосъдната система на България или този механизъм е отпаднал. От текста на доклада е съвършено ясно, че такъв въпрос не съществува. Цитирам конкретно параграф 31 от доклада: „в рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

Оставете коментар