Понеделник, 25 Май 2020

Вторник, 25 Юни 2019 17:23

Ананиев: От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени

От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени, каза днес във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните лечебници, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева, предава БТА.

Ананиев уточни, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация.

Министърът допълни, че повишаването няма да доведе до съкращения. По думите му, тъй като областните лечебници са многопрофилни и длъжни да приемат всеки болен, трябва да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа. Ананиев допълни, че в момента средната брутна работна заплата на персонала в тези лечебници е между 1200 - 1400 лева, като за лекарите сумата е доста по-висока.

Той каза още, че през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и, ако има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и увеличение на заплатите.

Министерството провежда срещи с всички областни болници в страната като основната тема е новата методика за формиране на разходите за персонала, припомни Ананиев. По думите му един от акцентите на документа е, че разходите за служителите трябва да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи, които получават лечебните заведения.

Освен това размерът на допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50 процента от разходите за персонал с изключение на допълнителното разпределение на приходи от клинични изпитания и от ценоразписите, които са си публикували болниците за допълнителни медицински услуги, допълни министърът.

Според Ананиев максималният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80 на сто от основната работна заплата, а за медицинския - не повече от три пъти от основната работна заплата. Много важно е и посоченото в методика съотношение между парите на санитарите, професионалистите по здравни грижи и лекарите, допълни министърът.

То трябва да е 1 към 1,7 към 2,2, което според Ананиев при равни други условия осигурява постигане на нивата на възнагражденията, посочени в Колективния трудов договор на сектора.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар