Неделя, 17 Ноември 2019
Сряда, 17 Юли 2019 15:20

Операторът на летището в Мюнхен е новият концесионер на летище София

Новият концесионер на летище София е консорциум "Соф Кънект“ с водещ член "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен"

Това съобщи на пресконференция министърът на транспорта Росен Желязков.

Операторът управлява второто най-натоварено летище в Германия - това в Мюнхен. Желязков подчерта, че всичките кандидатури за концесиите са били на изключително високо ниво.

На второ място е останала офертата на Aeroports de Paris Group заедно с турската "ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг" с 80.3 точки, на трето е предложението на Fraport с 80.19 точки, на четвърто - Консорциум "Витоша", в който влизат "Манчестър Еърпорт Груп" и китайската BCEGI, а на пето - офертата на "ССБ София Еърпорт ДжейВи", в което участва "ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ", както и операторът на летището в Копенхаген.

Трима от участниците са получили максимален брой точки - 100, за техническо предложение - "СофКънект", Fraport и Консорциум "Витоша". Офертите на кандидатите за концесията са били разглеждани в продължение на 90 дни. 

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика. От бъдещия стопанин се иска и да разшири Терминал 2, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

По думите на транспортния министър договорът може да бъде сключен след 15 дни, ако няма обжалване. То може да се направи в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд.

Източник: dir.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 17 Юли 2019 15:20
  Росен Желязков: Отваряме пристанище Варна за най-тежките кораби

  Варненският залив ще бъде удълбочен, за да стане пристанището по-атрактивно; промените нямат общо с ТЕЦ-а на Доган

 • Сряда, 17 Юли 2019 15:20
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Сряда, 17 Юли 2019 15:20
  БСП: Държавата отдава летище "София" на концесия на Бавария без ясен план за развитието му

  Обвързани ли са бъдещите инвестиции в летище "София" с пътникопотока?

Оставете коментар