Сряда, 23 Септември 2020

Събота, 20 Юли 2019 09:59

Кметовете в Пазарджишко започват пълен опис на прасетата в личните стопанства

Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата и в Добричко

 

Кметовете на населените места в Пазарджишка област започват пълен опис на прасетата, които се отглеждат в лични стопанства. Най-много случаи на заразени животни се забелязва в летния сезон, когато има засилена търговия и движение на хора и автомобили. 

Кметовете трябва да се отнесат изключително отговорно, подчерта директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев пред БНР

"Да извършат инвентаризация, да я извършат както трябва, съвестно, защото там ще стане страшно. Ние в индустриалните ферми, общо взето, имаме високо ниво на биосигурност, така че там рискът да влезе при контрол на фуражите, водите, персонала, който влиза, транспортните средства и т.н. е много по-малък. Действа се по разпоредби, които са общоевропейски”, каза д-р  Митев. 

Според него проблемът ще възникне от личните малки стопанства, тъй като традиционно българинът отглежда за лична консумация. По думите му даже сега има определено повече животни, отколкото преди няколко години. „При това движение, за което говори, може да се случи всеки миг", предупреди директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко. В областта се отглеждат около 70 хиляди животни в свинефермите. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се допусне заразата да засегне свиневъдни обекти. 

Последният случай на открита зараза в Добричко е при диво прасе, блъснато от кола и открито мъртво край Дуранкулак. Областта е една от критичните за разпространение на заразата, тъй като граничи с Румъния, където огнищата на заболяването са над 1500. Една от превантивните мерки е дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

Изграденото защитно съоръжение по цялата сухопътна граница с Румъния е в добро състояние, показват проверките на БАБХ. Кметовете ще запознаят всички собственици на прасета, които се отглеждат в задните дворове от опасностите от отглеждането им.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 20 Юли 2019 09:59
  Започват масови проверки на ловците

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти

  Успешен лов и отговорно отношение към природата във връзка с високия риск от горски пожари пожела изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов в свое приветствие към ловците по случай откриването на ловния сезон на пернат дивеч, съобщиха от Агенцията по горите.

  „Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства. Човешкият живот е най-ценното нещо, затова призовавам колегите ловци да пазят и себе си и останалите участници в ловните излети“, се казва в обръщението.

  Предвид стартирането на ловния сезон в сложна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването. Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете.

  С цел предотвратяване на нарушения Изпълнителна агенция по горите започва масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч относно спазването на Закона за лова и опазване на дивеча.

  Проверките ще са във връзка с използването електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества.

  Строго ще се следи за спазване на нормативните разпоредби по отношение на безопасността при провеждане на ловните излети и предотвратяването на инциденти. През изминалия ловен сезон са проверени общо 6 000 ловни дружини. Констатирани са 208 нарушения, съставени са 63 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Има 6 инцидента с простреляни, без инциденти с фатален край.

  Изпълнителна агенция по горите ще извършва и проверки и за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии, което включва и дивеча и неговите местообитания.

 • Събота, 20 Юли 2019 09:59
  БАБХ разчиства конкурентите на близките до властта олигарси братя Ангелови от „Градус”

  Имало уговорка с управляващите в "Градус" „да разболеят” всичките си работници от Covid-19, за да се вдига статистиката, в замяна властта удря най-голямата им конкуренция – птицекланицата в Асеновград

 • Събота, 20 Юли 2019 09:59
  БАБХ унищожава близо 250 000 кокошки заради птичи грип в Асеновград

  От фирмата твърдят, че се избиват здрави птици

Оставете коментар