Събота, 22 Февруари 2020

Събота, 20 Юли 2019 09:59

Кметовете в Пазарджишко започват пълен опис на прасетата в личните стопанства

Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата и в Добричко

 

Кметовете на населените места в Пазарджишка област започват пълен опис на прасетата, които се отглеждат в лични стопанства. Най-много случаи на заразени животни се забелязва в летния сезон, когато има засилена търговия и движение на хора и автомобили. 

Кметовете трябва да се отнесат изключително отговорно, подчерта директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев пред БНР

"Да извършат инвентаризация, да я извършат както трябва, съвестно, защото там ще стане страшно. Ние в индустриалните ферми, общо взето, имаме високо ниво на биосигурност, така че там рискът да влезе при контрол на фуражите, водите, персонала, който влиза, транспортните средства и т.н. е много по-малък. Действа се по разпоредби, които са общоевропейски”, каза д-р  Митев. 

Според него проблемът ще възникне от личните малки стопанства, тъй като традиционно българинът отглежда за лична консумация. По думите му даже сега има определено повече животни, отколкото преди няколко години. „При това движение, за което говори, може да се случи всеки миг", предупреди директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Засилват се мерките за превенция на африканската чума по прасетата в Добричко. В областта се отглеждат около 70 хиляди животни в свинефермите. В област Добрич мерките за превенция се засилват, за да не се допусне заразата да засегне свиневъдни обекти. 

Последният случай на открита зараза в Добричко е при диво прасе, блъснато от кола и открито мъртво край Дуранкулак. Областта е една от критичните за разпространение на заразата, тъй като граничи с Румъния, където огнищата на заболяването са над 1500. Една от превантивните мерки е дезинфекция на влизащите в страната автомобили.

Изграденото защитно съоръжение по цялата сухопътна граница с Румъния е в добро състояние, показват проверките на БАБХ. Кметовете ще запознаят всички собственици на прасета, които се отглеждат в задните дворове от опасностите от отглеждането им.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар