Вторник, 22 Септември 2020

Сряда, 24 Юли 2019 16:56

Комисията по отбрана отхвърли ветото за F-16

Комисията по отбрана преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

Това се случи на извънредно заседание на комисията, която е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето, предаде Агенция "Фокус".

Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала."За" повторното приемане на ратификацията на договорите гласуваха 13 народни представители, "против" - 7 и "въздържали се" - 0, с което те бяха приети отново, а ветото преодоляно.

Даваме ли си сметка какъв ефект има дебатът за F-16 върху хората във ВВС? Това попита председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за изтребителите в рамките на Комисията по отбрана. Ген. Константин Попов попита какъв ефект от дебата има върху ВВС. "Те разделени ли са на групи?", попита още ген. Попов.

"Наистина се надявам, когато в петък разглеждаме тези неща в зала, когато хората са пред камерите, да се съобразяват. Всеки има право на мнение и всеки има право да се изказва. Това не беше ограничено в предишното заседание, когато разглеждахме този законопроект за ратификация", посочи ген. Попов.

Той обърна внимание, че час и половина е обсъждано ветото. "Чухме много различни тези и това, което чухме беше много от същото", допълни още ген. Попов.

Правителството обяви, че решението за F-16 е политическо и с това подцени военната експертиза, каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков. "Както се очаква, ще подкрепим ветото на президента. Аргументите, които изказахме миналата седмица в зала, са и причината, поради която ние ще подкрепим ветото", заяви Цонков.

Той обърна внимание на думите на министъра на отбраната, че дебатът е бил на политическа основа.

"Самото правителство в един момент каза, че всъщност това е политическо решение", посочи още Цонков. Той попита и защо е трябвало да работи военната експертиза, когато се е оказало накрая, че решението е политическо и за пореден път е била подценена експертизата. Цонков изтъкна, че има доклад на работна група, която е разглеждала договорите, според която има рискове както за реализация на проекта, така и за повишаване на отбранителните способности.

ДПС ще подкрепи повторното ратификациране на международните договори F-16. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов по време на дебатите.

Според Ибрямов, когато има плурализъм, не винаги има консенсус. "Днес разглеждаме мотивите за президента по наложеното вето. Ще оставя на страна техническите параметри. Чухме много аргументи, разбира се, внимателно изслушах и представителите на президентската институция в лицето на г-жа Друмева. Вие сте уважаван юрист, имате дългогодишна практика", допълни още Ибрямов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар