Четвъртък, 04 Юни 2020

Събота, 03 Август 2019 13:15

Блокада на пътя Сливен-Ямбол въпреки обещаните компенсации от премиера заради чумата

Продължава блокадата на главния път Сливен – Ямбол от протестиращи срещу мерките за унищожаване на свинете от типа „заден двор.“

Производители и техни привърженици пренощуваха на пътя и обявиха, че протеста става безсрочен, докато не се вземат различни от вече приложените мерки, предаде БНР.

Снощи на среща с протестиращи кметове на села от община Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща държавата да отпусне помощ от 300 лева на стопаните, които сами умъртвят животните си, а свинекомплексите да ги снабдят с прасета при новото зареждане.

Протестиращите в Сливенскко, които останаха през цялата нощ на пътя край село Крушаре, приеха новината със скандирания за оставка. Те коментираха, че обещаните от държавата 300 лева на двор за унищожени животни са опити да се прекрати недоволството, но според тях те не покриват щетите и труда им.

За това те бяха категорични, че ще продължат да протестират.

„Ще държим до последно, поне докато можем да издържим поне физически“; „Колкото мога да стоя, ще стоя да отстоявам истината“, „Може и 20 да стане. На този етап ще си запазя хапката, за да не сме гладни, защото ако ще трябва да сме гладни по-хубаво да дам живота си. Да се самозапаля ли, там.. каквото трябва ще направя няма назад. За мен чума няма“. 

Пътят към село Крушаре остава блокиран. Пропускат се автомобили на живеещите в селото. Полицията отбива движението по пътя Сливен – Ямбол към автомагистрала „Тракия“ през селата Камен, Жельо войвода, Кабиле и обратно.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На протест срещу умъртвяването на домашните животни в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси излязоха и стопани от ямболското село Тенево. Собствениците са против унищожаването на поминъка на дребните стопани и настояват за отмяна на разпоредените мерки срещу чумата по свинете.

С развети знамена и плакати „Няма да дадем нашите прасета“ и "Частната собственост е неприкосновена" жители на Тенево застанаха на входа на селото.

„20 кила прасе, аз току що съм го купил как да го заколя, какво има в 20 кила животно“, „Ние сме стигнали до това убеждение, че сами трябва да отглеждаме собствен добитък, тъй като, като продам аз прасенцата си ще облека моите деца и ще ги пратя облечени и читави на училище“, казаха някои от протестиращите.

Те не са съгласни с поставения срок за унищожаването на животните и искат удължаване на срока до ноември. Обещаната държавна помощ от 300 лева определиха

„Обещаването не е като даването“, „Той обеща и увеличение на пенсиите, ама няма нищо“, казаха протестиращи.

Протестиращите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират пътят към граничен пункт „Лесово“ и решиха да се присъединят към протестиращите в сливенското село Крушаре.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар