Събота, 25 Януари 2020
Вторник, 06 Август 2019 17:47

Учителите с петиция срещу задължението да посещават домовете на отсъстващи от клас деца

"Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път", пишат в петицията педагозите

 

Близо 5000 гласа подкрепа е получила онлайн-петицията на учители от страната срещу идеята на просветното министерство от следващата учебна година педагозите да обикалят ежедневно домовете на деца, отпаднали от образователната система с цел да  бъдат върнати в нея. Автори на петицията са учители от три фейсбук групи, в които по техни данни, членуват 28 000 педагози, съобщава БНР. 

"Работното място на учителя е училищната сграда, липсва ясна дефиниция на термина деца в риск от отпадане, готови сме да търсим правата си по съдебен път", пишат в петицията педагозите. Те недоумяват въз основа на какво е решено да бъдат придружавани два пъти седмично от полицай при посещенията в домовете на децата и питат - ако полицаят не разполага със заповед за обиск - на какво основание ще изискват от семействата да бъдат допускани в жилищата им?  

Педагозите твърдят още, че се създават условия за пораждане на допълнително напрежение в учителските колективи, на лоша колегиална атмосфера и на още по-дълбоко недоверие между учителите и родителите. 

В интервю за БНР Мария Николова - преподавател в Горна Оряховица, заяви: "Вменяват ни се някакви задължения, които са работа на съвсем други служби".

С позиция по темата излезе председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според него в училищата трябва да има специалист за бърза и директна връзка с родителите на деца с неоправдано отсъствие. 

Стаматов допълва, че е време парламент и общини да се замислят за санкция на родителите, които не гарантират посещението на децата им в училище. 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Борисов потвърди ангажимента си за по-високи учителски заплати

  Премиерът честити празника на всички преподаватели чрез Facebook

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Румен Радев: Българското училище е храм на знанието и свято място

  Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности

 • Вторник, 06 Август 2019 17:47
  Започва учебната година за 700 000 ученици у нас

  Започва новата учебна година. Учениците, които ще прекрачат прага на учебните заведения са близо 700 000, от които 60 000 са само първокласниците, 12 000 от които в София. 

  Вълнението преди първия учебен ден обичайно е най-силно сред първокласниците. 
  Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната.

  Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

  Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази. Над 1000 са основните и текущи ремонти в цялата страна. 

Оставете коментар