Понеделник, 25 Май 2020

Петък, 09 Август 2019 14:27

Салвини обяви края на правителството и поиска предсрочни избори в Италия

Двете партии в управляващата коалиция влязоха в конфликт заради изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион

 

Италианската партия "Лига" на Матео Салвини ще внесе в Сената резолюция за недоверие в правителството и ще иска предсрочни парламентарни избори. Това съобщи в петък италианската агенция ANSA, позовавайки се на изявление на партията, цитирана от TACC.

Решението на Салвини идва след зачестилите в последно време разногласия с другия коалиционен партньор – Движението „Пет звезди“ и лидера му Луиджи ди Майо.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В изявление партията „Лига“ цитира скорошен конфликт между двете партии в управляващата коалиция за изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. Движението „Пет звезди“ се опита да блокира този проект, който се подкрепя от „Лигата“, и това се превърна в претекст за правителствената криза. "Твърде много" не "(по-специално "не" на високоскоростната железопътна линия) е лошо за Италия, която трябва да възстанови (икономическия) растеж и затова е необходимо да се проведат избори възможно най-скоро", цитира агенцията партията на Матео Салвини.

В сряда италианският сенат отхвърли резолюция на втората управляваща партия Движение „Пет звезди“, която трябваше да предотврати изграждането на високоскоростната линия Торино-Лион. „Лига“, заедно с опозицията, гласуваха против документа.

Парламентът на Италия е в лятна ваканция, но може да се събере извънредно още следващата седмица, за да вземе съответните решения, каза Салвини. Той най-вероятно има предвид това, че трябва да се гласува вот на недоверие на правителството и премиерът да подаде оставка.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар