Неделя, 20 Октомври 2019
Вторник, 13 Август 2019 13:46

Четирима началници във фонд "Земеделие" са уволнени

Четирима началници на отдели в Държавен фонд "Земеделие" са били уволнени от встъпилия в длъжност на 19 юли нов директор Васил Грудев

На въпрос за мотивите си пред БНР той обясни, че е взел решенията "поради съмнения в безкорисното изпълнение на служебните им задължения" и даде пример със служител, идвал всеки ден на работа с брониран мерцедес. "Много лесно е да се даде примера, свързан с демонстрация на определен стандарт на живот на държавен служител, който по никакъв начин няма как да бъде свързван с безкористна работа в полза на обществото."

За случая се разбра след акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и КПКОНПИ от 16 юли в ДФЗ, при която бяха извършени арести. Акцията бе във връзка с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреба с евросредства.

След смяната на ръководството новият директор Грудев бе посрещнат от едва трима от общо 23-мата директори на дирекции в службата. Останалите се оказаха в отпуск, в болничен.

"Само за няколко дни се върнахме към нормалната ежедневна работа - увери Грудев. - Всички директори са на работа, застъпили са на своите позиции и напредъкът по дейностите на ДФЗ показва, че работата тръгна в добра, спокойна и малко по-оперативно-експедитивна посока."

По повод четиримата уволнени той заяви:

"За добро или за лошо, структурата на ДФЗ на мен нито ми е нова, нито ми е непозната. Аз съм прекарал голяма част от професионалния си път във фонд "Земеделие". Познавам голяма част от дефектите вътре в самата система, което може би няма да е добро за лошите герои в системата.

За мен най-ясният пример дали героят е лош или добър, е дали той е част от системата със смислени действия, или е част от тези кърлежи по системата, които обичат да се прилепват към определени финансови потоци и да изсмукват част от тях не там, за където са предназначени.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За съжаление, не е лесно да ги отстраня. Имам пълната готовност и решимост да ги отстраня дотолкова, доколкото успея правилно и коректно да ги идентифицирам. Лека полека се случва. Четирима служители са освободени. Те са на най-високото ниво - началник отдел".

Сега усилията му са вложени в наваксване на сериозните забавяния по мерките. По думите му средното забавяне е между 14 и 18 месеца. Това се дължи и на недобро планиране.

"Не е добра планировка тази, която ще доведе до задръстване с хиляди проекти Държавен фонд "Земеделие" при положение, че е пределно ясно, че експертният потенциал, който трябва да ги разгледа, е един и същ и чисто физически е много трудно да се случи.

За съжаление, отговорът на администрацията за това недобро планиране е довел до още по-голямо забавяне. Прилагани са стандартни чиновнически подходи, когато искаме да оправдаем дадено забавяне, да започнем да задаваме въпроси на управляващия орган, ЕК, само папата не сме питали за интерпретация по определени казуси", коментира Грудев.

Приоритет за него е също отношенията експерт - бенефициент да излязат на светло, а да не са "тайни, по кьошета, скрити".

Комуникацията трябва да е явна, прозрачна и записвана, като бенефициентът има достъп във всеки момент до експерта, който разглежда документи му.

"Всяко досие, което се разглежда във фонда, трябва да има своята така наречена електронна кутийка, в която - освен всичко, което се случва по този проект - да бъде записвана и цялата комуникация на бенефициента с експертите, които го разглеждат, за да се знае кой, по какъв начин, кога... Далеч съм от мисълта, че имаме възможност да се следи цялата комуникация, но при необходимост това досие винаги може да бъде отворено и да се види какво се е случвало във времето. Връзката бенефициент - експерт без посредници е едно от решенията за прозрачна и ползотворна работа в полза на обществеността."

След 6 до 9 месеца ще заработи и колцентър на фонда, така че всеки земеделски стопанин да може директно да отправя въпросите си и да получава бързо отговори.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Август 2019 13:46
  Новият шеф на фонд "Земеделие": От 23-ма директори само трима са на работа

  Наистина само трима от директорите в ДФЗ са на работа. Ситуацията е наистина шокираща. Имаме кардинален проблем, който, надявам се, още днес да бъде решен

 • Вторник, 13 Август 2019 13:46
  Прокуратурата влезе в Държавен фонд "Земеделие" по делото на Миню Стайков

  Търсят се документи от периодите, когато Румен Порожанов бе шеф и на ДФЗ, и на Министерството на земеделието

 • Вторник, 13 Август 2019 13:46
  ДФ „Земеделие” не може да наложи санкции на къщи за гости в нарушение

  Продължават проверките на къщи за гости в община Борино и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, но без възможност за санкции, тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период.

  Продължават проверките на къщи за гости на експерти от Държавен фонд „Земеделие“ в смолянската община Борино. Досега инспекторите установиха нарушения в заложения бизнес план и в собствеността на къщите на бивш общински съветник и на роднина на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

  Проверката започна в къщата, собственост на съпругата на кмета на Борино Мустафа Кара Ахмед.

  "Както виждате и в момента има гости, тъй че изобщо нямам никакви притеснения относно проверката. Собственик съм от самото кандидатстване от 2012 година до 2015-а. По Закона за местното самоуправление и местната администрация аз нямам право да извършвам търговска дейност и затова аз съм прехвърлил моите акции на съпругата си Захрие Кара Ахмед", каза той пред БНР.

  До втората къща нямаше достъп. Собственик на имота е Невредин Кючюк, който е шурей на председателя на ДПС. Той има и друга къща за гости в района на Борино, а тази в Чала се оказа, че няма да бъде санкционирана и няма да се върне част от субсидията.

Оставете коментар