Сряда, 26 Февруари 2020

Сряда, 14 Август 2019 18:34

Милиардите за F-16 изстреляха България на второ място по разходи за отбрана в НАТО

След като правителството преведе накуп 2.2 млрд. лв. за осем самолета F-16 Блок 70, разходите на България за отбрана скачат до 3.515 млрд. лв., или около 3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната ни за тази година.

По изчисления на БНТ това съотношение поставя България на второ място в НАТО, като единствено САЩ дават повече пари спрямо размера на своята икономика. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години, посочват експертите. 

Милиардите за F-16 пратиха България на второ място по разходи за отбрана в НАТО

„Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1.3% разход, но той се равнява на 37.6 млрд. евро“, коментира и Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

С 1.4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата през 2020 г., и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може да останат на приблизително същото ниво.

Според експертите вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение. Тези 2.2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от общите разходи за отбрана за 2019 г., което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател.

Източник: Епицентър

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Август 2019 18:34
  Две трети от БВП на България вече се произвежда в столицата

  Две трети от БВП на страната вече се произвежда в София. Това прави столицата най-притегателният град в страната. Над 30% от всички работещи българи вече са концентрирани в София, предава Nova

 • Сряда, 14 Август 2019 18:34
  Петкова: България губи по $110 млн. годишно заради спрения транзит на газ

  България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. От началото на годината "Газпром" прекрати транзита на природен газ през България за Турция, Гърция и Македония. Според Петкова единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопровод от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток".

 • Сряда, 14 Август 2019 18:34
  Горанов: Няма нищо страшно в приемането на еврото от България

  "Няма нищо страшно в приемането на еврото от България", заяви пред Диана Найденова и рубриката ѝ „Карай направо  по Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

Оставете коментар