Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 19 Август 2019 10:43

Днес стават ясни кандидатите за АЕЦ „Белене“

Руска, корейска и китайска компании с интерес към атомната централата

 

До момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си, съобщава БНР.

Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. Крайният срок за подаване на заявления изтича днес.

В интервю за БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев коментира, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока.

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", коментира Станислав Георгиев.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев коментира пред bTV , че е притеснителен фактът, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор. Той изрази съмнение, че площадката на АЕЦ „Белене” е компрометирана и този факт се прикрива. Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар