Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 21 Август 2019 11:16

От 5 до 15 години затвор за хакерство предлага Николова

Новоназначената шефка на Съвета по киберсигурност ще предложа промени в Наказателния кодекс за киберпрестъпленията, тъй като санкциите били занижени

 

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в ефира на Нова ТВ . "Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководители на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар