Понеделник, 16 Септември 2019
Сряда, 21 Август 2019 11:16

От 5 до 15 години затвор за хакерство предлага Николова

Новоназначената шефка на Съвета по киберсигурност ще предложа промени в Наказателния кодекс за киберпрестъпленията, тъй като санкциите били занижени

 

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в ефира на Нова ТВ . "Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководители на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 21 Август 2019 11:16
  Борисов: Вече сме високотехнологична икономика, искаме ресор „Киберсигурност” в ЕК!

  „Измишльотина” е, че България иска да получи ресор „Земеделие” в новата Европейска комисия, като нашата страна всъщност ще се бори да има еврокомисар в сферата на високите технологии и куберсигурността.

 • Сряда, 21 Август 2019 11:16
  "Егати и държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер"...

  Това, което имаме като вицепремиер (Мариана) от страна на НФСБ:

  "Как да не разбирам от компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен служител трябва да има минималните нива на техническа и информационна грамотност разбира. Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard"."

  Това, което имаме като Венци Мицов:

  "Как да не разбирам от художествена гимнастика? Най-малкото, което е съм гледал още на черно-бял телевизор "Шипка" как Илиана Раева, Бианка Панова, Лили Игнатова ставаха световни шампионки.

  Освен това, в рамките на спорната си и не особено успешна кариера съм гледал състезания и в епохата на цветната телевизия - първо на руски телевизор "Електрон", а после на различни други платформи - от VGA 640 на 480 до Full HD на 1040 (поправено на 1080 след забележка на читател Б.А.) разделителна способност"...

  А бе, с други думи, един министър на име Нейчо Неев го беше казал най-добре: "Егати и държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер"...

  Венци Мицов, фейсбук

 • Сряда, 21 Август 2019 11:16
  Борисов назначи Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността

  Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

  Съветът по киберсигурността бе създаден на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за киберсигурност като консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по въпросите на киберсигурността. 

  Законът за киберсигурност, с който бе регламентирано създаването на Съвета, е приет от 44-то Народно събрание на 31 октомври 2018 г.

  Марияна Николова, която беше ръководител на политическия кабинет на Валери Симеонов, го наследи като заместник министър-председател след скандала с репликите му към протестиращите майки на деца с увреждания.

Оставете коментар