Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 21 Август 2019 12:51

КЗЛД глобява НАП с милиони за теча на данни

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм

 

Глоба от няколко милиона лева ще бъде наложена на НАП заради теча на лични данни. Това съобщи за в. „Сега“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Проверката на КЗЛД по случая с пробива в приходната агенция е приключила и до петък ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение. Агенцията ще има срок от три дни, в които може да представи възражение срещу санкцията. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт. Караджов е убеден, че размерът на глобата ще бъде обявен другия четвъртък.

Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността - до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него, уточни Караджов. Според него за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

В Закона за защита на личните данни е посочено, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.

Проверката след хакерската атака в НАП е отнела на КЗЛД около месец. Констатиран е незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа да даде повече информация по този въпрос, защото актът все още не е връчен на НАП.

Все още не е ясно кога ще бъде събрана глобата от агенцията по приходите. Едната възможност е част от санкцията да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар