Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 26 Август 2019 09:58

Няма следа от двамата избягали затворници, обявени са за общонационално издирване

Няма следа от двамата затворници, които избягаха в Стара Загора в събота. Те са обявени за общонационално издирване.

Двамата са молдовски граждани, избягаха от затворническото общежитие в Стара Загора. Те са излежавали присъди за взривяване на банкомати.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов разпореди спешна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая.

Избягалите са 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи, съобщава БГНЕС. Те заедно с 23-годишния Дионис Коджукаро са осъдени за взривяване на банкомати в Казанлък и Стара Загора. И тримата са осъдени на 4 години и 8 месеца лишаване от свобода при общ режим. Настанени са преди 7 дни в общежитието, след като са прекарали 1 година в ареста.

„Молдовските граждани бяха настанени на територията на общежитието на 14 август и в разумен срок трябваше да получат преводни писма за превеждането им в София. Тези писма по наша информация са били разписани в четвъртък или в петък и е било въпрос на дни да бъдат изпълнени и да бъдат закарани в София за доизтърпяване на наказанието към открит тип общежитие към Софийския затвор”, заяви Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

При бягството си в събота те са намирали на открития фитнес, счупили кльона и избягали в неизвестна посока.

Точно не може да локализираме часа, това е промеждутък между 15 и 15.30 ч., когато виждаме, че тях ги няма и съответно предприемаме действия по горещи следи, връзка с полицията, с РПУ, със следови кучета. Направихме цяло претърсване на района, може би около 2-3 часа с помощ и от корпуса на затвора, с инспектора по охраната на затвора, с всички лица, които са заети по тези мероприятия, добави Димитров.

Малко преди бягството молдовците са имали среща със свои близки. Сънародникът им казал пред разследващите, че не знае нищо за плана им.

Третият молдовски гражданин в обясненията си посочва, че в последните 2-3 дена са били във влошени отношения, не са споделили с него нищо абсолютно. Направили са едно свиждане с близките си, дори с обща кола са дошли близките-приятелката на това третото момче, което е при нас, което е останало плюс жените на тези двамата. Разделили си пътя и по неговите думи са се върнали обратно всичките.

Двамата избягали са били близки, настанени са в обща стая с третия си сънародник. Дори и да са крояли планове, това трудно би достигнало до затворническата управа.

„Не можем да разберем, тъй като те общуват помежду си те си говорят на румънски език. Когато общуват с българите със затворниците, говорят на развален руски, български", добави Димитров.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 26 Август 2019 09:58
 • Понеделник, 26 Август 2019 09:58
  Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Служителят, занимавал се с дезинфектанти, е освободен от работа в общината!

  Градоначалникът на Стара Загора предприе светкавични действия след публикации в медиите за далаверите на своя подчинен!

  След серия от публикации в различни медии изобличаващи общинския служител в община Стара Загора Александър Чалъков, NBOX се свърза с един от най-активните кметове в страната Живко Тодоров.

  Ето какво каза той по повод скандала пред журналист на медията ни:

  – Здравейте г-н Тодоров. В последните дни в редица медии излязоха сигнали за възможна корупция и конфликт на интереси на ваш служител в община Стара Загора. Става дума за шефа на звено “Градска мобилност” Александър Чалъков. Познавате ли този човек?

  – Да, знам, че имаме такъв служител.

  – Запознат ли сте с медийните публикации свързани с него?

  – Да, видях ги. Той вече си подаде молба за напускане, още в петък и вече не е наш служител.

  – Запознат ли сте с корупционните схеми, в които той е обвиняван? Там се споменава и съпругата му.

  – Да, прочетох това, което бе написано. Нямам представа на кой общински служител жена му участва във фирми, защото това не е моя работа. Нямам никаква представа въобще какво е правил той извън действията си в общината. Той е общински служител и е един от многото общински служители, които работят в общината, само в администрацията например, те са около 350 души.

  – Въз основа на прочетеното има ли според вас злоупотреба с публична власт в този случай?

  – Разговарях с него в четвъртък вечер и му казах, че когато един човек започне да вреди на общината е по-добре всеки да поеме по своя път.

  Това говорих с него и мисля, че той ме разбра прекрасно. В петък се разделихме по взаимно съгласие.

  – Този случай ще доведели до трусове в община Стара Загора?

  – Не, в общината има добър екип, който работи и ще продължи да работи след това, така че не виждам никакъв повод за притеснение.

  Интервю: Николай Самоковски, NBOX.BG

 • Понеделник, 26 Август 2019 09:58
  Разобличен бивш общински служител заплашва журналисти

  Журналистическо разследване на нашата медия тези дни разобличи корупционните схеми на вече бившия общински служител в Стара Загора Александър Чалъков.

Оставете коментар