Вторник, 22 Септември 2020

Понеделник, 09 Септември 2019 11:29

Данаил Кирилов: Ще си подам оставката, ако не отпадне мониторинговият доклад

Поправките в Наказателния кодекс са навременни, увери правосъдният министър

След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се повдигна въпросът дали съкратено съдебно производство дава необходимата справедливост. Политическите партии - и ГЕРБ, и БСП, и Обединени патриоти вече заявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс, с които ще поискат съкратения процес да не важи за най-тежките престъпления. Дали тези поправки са закъснели и как всъщност ще се прави разликата от тук нататък, коментира в студиото на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване“, уточни правосъдният министър и поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага“, коментира Данаил Кирилов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници, подчерта Кирилов.

Министърът на правосъдието бе категоричен, че ако не отпадне мониторинговият доклад върху България, ще си подаде оставката.

„Моята оставка е на масата, важното е да достигнем до един положителен резултат“, заяви той пред БНТ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар