Понеделник, 21 Октомври 2019
Сряда, 11 Септември 2019 12:51

МВР: Осем души са били задържани при разследването за шпионаж

Чрез изградената схема се финансират мероприятия, които засягат националната сигурност на страната, каза председателят на ДАНС

Осем души са били задържани за 24 часа по разследването на шпионският скандал. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов. Депутатите поискаха той и шефът на ДАНС да бъдат изслушани по повод акцията срещу Движение "Русофили" и неговия председател Николай Малинов.

Министърът посочи още, че са проведени различни действия по разследването - огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на Перник, София и Брезник. В резултат на тези действия са били арестувани осем души, които са предадени на следствените органи.

"В рамките на срока на задържането въпросните хора са конвоирани до сградата на следствения отдел на Спецпрокуратурата, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях", каза Маринов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че по разследването за пране на пари е установен трансфер на финансови средства от руски гражданин от общество „Двуглав орел”.

"Според данните, чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които засягат националната сигурност на страната. Чуждите граждани, ръководители на двете засечени организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Придобита е информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. Събрани са данни, че Малинов поддържа контакти с чуждите граждани, многократно пътува до Русия, където провежда срещи с тях, получава задачи от тях, а в някои случаи - и финансови средства. Придобити са данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България. В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната", каза още Георгиев.

Депутатът от БСП Георги Сливенски поиска да се прегласува решението за изслушването на Маринов, Георгиев и премиерът Бойко Борисов да бъде на закрито заседание.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Всички видяхме нивото на доверие в парламента, а то е под 15%. Лошото е, че ние самите правим това да е така. Молим да се положат усилия за повишаване на авторитета на институцията и когато има такъв важен проблем в държавата, ние да се скриваме тук, за да говорят тук неща министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС, които вече знаем. Български журналисти, достойни български граждани, отвеждани в 7 часа сутринта пред техните семейства с белезници. Колеги, това може да се случи утре на всеки един от вас, от нас, на всеки един български гражданин и някой трябва да успокои българските граждани, че в България властва законът, правилата, а не своеволието”, каза той и подчерта, че е необходимо да има закрито заседание, на което да се обяснят детайли по случая със задържането на бившия главен редактор на в-к „Дума” и председателят на Движение „Русофили” Николай Малинов.

Независимият депутат Павел Шопов поиска да бъде изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров.

„И двамата се оправдаха, че нямат разрешение от главния прокурор да изнесат повече информация. След изслушването на двамата, информацията не е повече, отколкото преди да влезем в залата. Човекът, от който можем да получим информация е Сотир Цацаров. Нека да го поканим и да го изслушаме” , призова той.

източник: Нова ТВ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар