Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 17 Септември 2019 14:49

Цацаров: Ще гласувам за Гешев и втори път, ако трябва, той е добър избор за българската прокуратура

Иван Гешев има моята подкрепа, ще дам своя глас, и ако се налага да гласувам втори път, пак ще го дам. Това е добър избор за българската прокуратура.

Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в кръглата маса по киберсигурност, организирана от КРИБ.

Той бе помолен да коментира хипотезата, ако президентът откаже да подпише указа за избора на зам.-главния прокурор.

"Нека подхождаме така – всяка от институциите има своите конституционни правомощия. Право на ВСС е да гласува, да избере. Всъщност, изборът е форма на предложение към президента. Негово право е да вземе решение, каквото прецени. Положително или отрицателно решение, то е на президента. В това не трябва да се търси някаква трагедия, разнобой между институциите", коментира Цацаров, предаде Дарик.

"Всеки отговаря за знаците, които дава. Ще подкрепя Гешев, ще го подкрепя и втори път", потвърди главният прокурор.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Той коментира вече огласените резултати от проверката на БНР за спирането на сигнала на радиото миналия петък, 13 септември. Тогава Цацаров разпореди да се проверят причините за това от страна на ДАНС, СЕМ и КРС. Цацаров повтори, че БНР не е имало техническа причина да спре излъчването на програмата, а директорът му не е знаел, че това ще се случи. Той е бил предупреден само за извършване на профилактика.

"Установено е, че на първо място е имало пълна неограничена реална техническа възможност за излъчване. На второ място - не се е налагало каквото и да е извършване на профилактика. На трето място - ген. директор е бил уведомен за вътрешно студийна профилактика и той е писал „да“. Но в него няма и дума за прекъсване на предаването. Крайният извод е ,че не е била излъчвана програма, но техническа възможност е имало. Радиото е имало пълната техническа възможност да излъчва, просто е нямало програма", обясни Цацаров.

В отговор на въпрос за шефа на ВКС, главният прокурор заяви: "Не ми е било цел да се преборя. Ако беше, щях да съм се преборил. Когато магистратите не могат друго, не им остава нищо друго, освен да политизират. На съдията не му трябва гръб, трябва му гръбнак. Но да не влизаме в сферата на нападките.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 17 Септември 2019 14:49
  Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са били приети и в Белия дом

  Българската делегация в Съединените щати е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване

  Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС Димитър Георгиев, Националната разузнавателна служба Атанас Атанасов и служба "Военна информация" Велко Атанасов, са били приети и в Белия дом. Това стана ясно от снимка, която пресслужбата на прокуратурата разпространи в понеделник. 

  Българската делегация, която миналата седмица бе на посещение в Съединените щати, е разговаряла с Тим Морисън, съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на Европа, Русия и контрола над оръжията за масово поразяване. Морисън е член на Съвета по национална сигурност в администрацията на американския президент.

  На официалната си фейсбук-страница Федералното бюро за разследване (ФБР) в петък също публикува снимка за срещата с ръководствата на българските прокуратура и специални служби.

 • Вторник, 17 Септември 2019 14:49
  Ето как ВСС ще изпитва Иван Гешев на 24 октомври

  Няколко са процедурите, през които кандидатът за главен прокурор Иван Гешев трябва да премине идния четвъртък (24 октомври), за да бъде одобрен окончателно за обвинител номер едно от колегите си във Висшия съдебен съвет (ВСС)

 • Вторник, 17 Септември 2019 14:49
  Зеленият Тома Белев се изгаври с евреите, качи ги безплатно на вагоните

  Извини се, призова кандидата за общински съветник депутатът от еврейски произход Александър Сиди

Оставете коментар