Събота, 14 Декември 2019
Петък, 04 Октомври 2019 16:36

Иво Христов към ЕК: Може ли България да получи компенсации за фалита на „Томас Кук“?

Какво би предложила Европейската комисия за справяне с негативните последствия от фалита на британската компания, попита българският евродепутат

"Предвид факта, че към момента на обявяване на фалит компанията „Томас Кук“ е регистрирана в държава членка на Европейския съюз, Великобритания, има  ли възможности държава членка, в този случай - България, да получи компенсации за операторите на места за настаняване чрез гаранционен фонд на Европейския съюз? Ако няма такава възможност, какво би предложила Европейската комисия за справяне с негативните последствия от фалита на „Томас Кук“?"

Това питане отправи към Европейската комисия Иво Христов, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

На 22.09.2019 г. британската компания в сферата на туризма „Томас Кук“ обяви фалит. Бяха засегнати стотици хиляди пътници, но потърпевши станаха и много други туристически оператори, като например хотели.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Според предварителни оценки над 50 хотела в България ще бъдат засегнати от създалата се ситуация. Неосъществени плащания, които са причина за безпокойство и са предпоставка за потенциални щети, се оценяват на стотици милиони лева за българската държава. Фалитът на британския туроператор е много лоша новина за българския туризъм, тъй като досега "Томас Кук" е осигурявал приблизително 300 000 туристи към България", пояснява Христов.

Отговор от Европейската комисия се очаква в рамките на три седмици след датата на изпращането на въпроса (1 октомври).

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 04 Октомври 2019 16:36
  Иво Христов предложи изследване за ефектите върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G

  Наред с многобройните предимства, трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове, свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве

 • Петък, 04 Октомври 2019 16:36
  Иво Христов: Борисов е привикан в Белия дом заради "Турски поток"

  "Зависимостта на Борисов е неговата слабост, но и най-голямата му сила. Всеки външен фактор предпочита да си има работа със зависим държавник в България. Премиерът Борисов мечтаеше за съвсем друга среща с американския президент Доналд Тръмп, а не за това привикване, причината за което е подписът за прокарването на "Турски проток" през България.

  Цялото изкуство на Борисов на външнополитическия фронт през последните години беше да лъже руснаците как хубаво лъже американците и да лъже американците как хубаво лъже руснаците" - коментира в предаването "Гласове" на БСТВ евродепутатът Иво Христов.

 • Петък, 04 Октомври 2019 16:36
  Иво Христов: Споразумението с МЕРКОСУР заплашва земеделието и пчелите в Европа

  След продължили близо 20 години преговори, в края на юни 2019 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви подписването на споразумение за свободна търговия между ЕС и страните от Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР)

Оставете коментар