Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 07 Октомври 2019 13:52

Правителството обеща нови 200 милиона в здравеопазването

КНСБ и Министерството на здравеопазването се договориха парите да влязат в бюджета на НЗОК за 2020 година

200 милиона лева повече за болнична помощ през бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат заложени за догодина. Обещанието за допълнителни пари за здравеопазването дойдоха след спешна среща в Министерския съвет между вицепремиера Томислав Дончев и лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Разговорите се проведоха докато под прозорците на Министерски съвет лекари и сестри протестираха (вж тук) , организирани от синдикатите. По-рано днес стана ясно, че част от медицинските специалисти се разграничават от този протест, тъй като исканията на КНСБ се различават от тези, поставяни от съсловните организации и КТ „Подкрепа“.

Здравният министър Кирил Ананиев отиде при протестиращите и обяви, че допълнително в бюджета за догодина ще бъдат заложени 200 милиона лева за болнична помощ.

"След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал, а сметките, които сме направили за постигане на целевите нива, показват, че тази част, която ще се задели за разходи за персонал, ще е достатъчна", обяви министър Ананиев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров излезе доволен от срещата и заяви, че е "умерен оптимист". Той изрази задоволство от постигнатото за бюджета на Касата, но предупреди, че заложеното увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване няма да е достатъчно, за да може заплатите да достигнат нивата, записани в отрасловия колективен трудов договор.

"Там разговорите и битката и с финансовия министър, и с премиера може би продължават, за да можем да гарантираме това увеличение, което ни е нужно. Да не забравяме, че в тази част на здравеопазването не се получават допълнителни плащания. Хората разчитат основно и само на тези заплати, а те на места са стигнали 900 лева, но от повечето места са 700, 750, 650 лева даже има".

Winbet - победата е емоция! (18+)

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков, за да се отпуснат тези 200 млн. лева, трябва да се вдигне здравноосигурителната вноска.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар