Понеделник, 18 Ноември 2019
Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:39

ЕС и Великобритания: Имаме сделка за Brexit

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер преди срещата на върха в Брюксел обявиха дългоочаквания договор за излизането на Великобритания от Европейския съюз

Часове пред срещата на върха в Брюксел, Великобритания и Европейския съюз постигнаха сделка за Brexit.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че има „страхотна нова“ договорка. Новината беше потвърдена и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който заяви: „Има сделка за Brexit“. Следва тя да бъде представена на лидерите на страните от ЕС, съобщи Нова ТВ.

"Новата сделка възвръща контрола. Сега парламентът трябва да направи Brexit възможен в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, насилието и престъпността", заяви Джонсън.

"Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка", написа Юнкер в Twitter.

Споразумението обаче трябва да бъде одобрено и от Европейския и от разделения британски парламент. От северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) вече заявиха, че няма да подкрепят сделката. Джонсън няма мнозинство в парламента и без гласовете на представителите на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин също призова депутатите да отхвърлят споразумението. "Най-добрият начин да се подреди Brexit е да се даде последната дума на хората на публично гласуване", коментира Корбин.

От британската ТВ „Скай” обаче, смятат, че на част от зрителите са отегчени от темата и реши да пусне нов канал, по който няма да има новини за Brexit. Проучване на Ройтерс показва, че над 1/3 от анкетираните хора избягват новините, а повечето посочват Brexit като основна причина за това. Каналът „Скай нюз без Brexit “ ще излъчва от 17 до 22 ч. от понеделник до петък.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:39
  Британският парламент се разпусна

  Британският парламент се разпусна. И двете камари прекратяват законодателната си дейност докато не бъде избран нов парламент, съобщава "Спутник", цитиран от БГНЕС.

 • Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:39
  Всички държави от ЕС подкрепиха отлагането на Брекзит

  Страните членки на Европейския съюз изразиха днес принципна подкрепа за отлагане на Брекзит отвъд 31 октомври, но не заложиха нова дата, съобщи източник от ЕС

 • Четвъртък, 17 Октомври 2019 15:39
  Иво Христов: Борисов е гласът на Едроган в Европа

  Евродепутатът Иво Христов коментира в студиото на БНТ, че невъзможността за постигане на споразумение за Брекзит е вследствие от вътрешнополитически противопоставяния във Великобритания.

Оставете коментар