Четвъртък, 06 Август 2020

Четвъртък, 17 Октомври 2019 16:16

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

“За” предсрочното му освобождаване гласуваха всички петима членове. Антон Митов става и.д. генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) предсрочно прекрати мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

“За” предсрочното освобождаване гласуваха всички петима членове на медийния регулатор. Мандатът на Костов е прекратен както и неговият договор за управление.

За временно изпълняващ длъжността генерален директор до провеждане нов конкурс е избран Антон Митов. Той в момента е директор на Архива на БНР.

Резултат с изображение за Извънредно! Антон Митов става и.д. генерален директор на БНР

Антон Митов

До отстраняването на Костов се стигна след спирането на програма “Хоризонт” за близо 5 часа на 13 септември. Няколко дни преди спирането на сигнала на радиото в БНР започнаха протести заради решението на директора да свали от ефир журналиста Силвия Великова, а причината за това бе субективната ѝ симпатия към протестиращите срещу Иван Гешев и нарушения баланс на мнения по ресора ѝ. Великова обаче беше върната на работа след намесата на премиера Бойко Борисов, а от СЕМ дадоха на Костов едноседмичен срок да подаде оставка, но той отказа.

По-рано този месец СЕМ наложи на БНР две глоби заради спрения сигнал. Те бяха в максималния допустим от закона размер - 7 000 лв. за неспазване на условията на лицензията и 20 хил. лв. за нарушаване правото на информация.

Въпреки направените промени в ръководството на националната медия, СЕМ не разполага с отговорите на въпросите какво се случи на 13 септември. „Ясно е, че профилактика и проблеми с оптичния кабел нямаше. Не разбирам какво е направил генералният директор, за да оправи проблема и да не се спира за 5 часа радиото“, каза шефката на СЕМ София Владимирова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар