Вторник, 07 Юли 2020

Сряда, 23 Октомври 2019 07:32

Какво обещаха кандидат-кметовете и какви реакции предизвикаха?

Водещите петима кандидати за кмет на София: Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев и Ангел Джамбазки спориха и обещаваха по най-наболелите проблеми столицата - трафик, въздух, презастрояване, липса на места в детските градини

Битката за София се очертава като една от най-яростните в историята на местните ни избори. Това  убеждение остава у зрителите след снощния дебат по bTV между петимата водещи според социолозите претенденти за кметския стол: кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, подкрепената от БСП Мая Манолова, кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки, „архитекта на промяната” от ДеБъ Борислав Игнатов и активиста на "Спаси София" Борис Бонев.

Какво разбрахме?

Фандъкова със закон инкриминира горенето на гуми, пластмаса и ред други отпадъци за отопление в крайните квартали на София като решение на проблема с мръсния въздух. Всички останали се съгласиха, че това е основният проблем със замърсяването.

Манолова отпушва трафика с градски рингове срещу задръстванията, довършва Околовръстно и ремонта на "Тодор Каблешков".

Джамбазки бута незаконните цигански гета. Той поименно изброи кварталите, които генерират замърсяване от горене на отпадъци за отопление и гарантира, че има силата да реши генерално проблема.

Бонев ще бори мръсния въздух с дронове: общината купува дроновете, които да летят над комините и да анализират пушека. Ако засекат вредни вещества, машините пращат сигнал на полицията и силите на реда влизат в къщите и залавят нарушителите. Така правели в Полша, но не стана асно колко ще ни струва оригиналната идея. По всички останали пунктове от дебата си приписа заслуги за общината, т.е. на Фандъкова.

Игнатов като представител на „умните и красивите” и „архитектът на промяната” предлага общината да задължи във всяка новострояща се кооперация приземният етаж да е детска градина. И още - ще дава ваучери за частна забавачка, ако няма места в общинските детски градини. Не стана ясно как общината ще покрие сума от  800 лева на месец на дете, но пък звучи „красиво”.

Ето и някои от реакциите в социалните мрежи след дебата:

***

Дея Йорданова:

Гледам дебата за кмет на София. Слабо представяне на всички кандидати.

Манолова се опитва интонационно да имитира биткаджийство, но е лишена от стройни аргументи. По-речовита е в митологичната форма.

Фандъкова следва начертаната от 10 г линия на поведение - скучна съм, но пък колко много работя. Само ме оставете.

Десният кандидат Игнатов избягва пряк сблъсък с водещия в дербито кандидат Фандъкова, а се дръвчи на младока Бонев. Впрочем яркостта на тапетите в дома му ме уплашиха не на шега какви кашпи с фунийки мога да доживея.

Джамбазки изпълни познатата антициганска ария, която е и арията на политическата му кариера.

Бонев е полемичен и уверен в тезите си, липсва му опит да се наложи в разговора.

***

Петьо Цеков:

Дебат bTV:

Йорданка пътувала със 7-цата, Мая с метро, Бонев със скутер, а Игнатов карал колело от Дружба 2 до центъра.

Десните кандидати кротко се караха - за радост на Мая и Йорданка, когато Джамбазки ни в клин, ни в ръкав вкара темата за Тома Белев.

Бонев държи да прати дронове, които да следят пушека от комините. След еко-дроновете щели да минат и полицейските дронове.

***

Атанас Кацарчев:

Дебатите за избор на кмет за София по БТВ. Потресаващо ниво на некомпетентност и нечетене. Говорилня безкрай. Аланколу, за да се обори мнението на другия са необходими факти, знание и логика.

За капак всички говорят за миналото. Всички срещу Фандъкова! Грешно!

Какво предлагате, бе, кандидатите? Не можете да ме заинтригувате с прочит на миналото. Идеи, реални предложения, политики, принципи - не се чува нищо подобно.

Махленско ниво на разговор за бъдещето на София.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар