Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 28 Октомври 2019 11:17

Георги Свиленски : БСП бележи ръст и на тези избори

Обществото показа, че иска промяна. Дадохме път на ново поколение политици, заявиха от левицата

"Безспорен факт е, че в последните 4 избора БСП бележи ръст: президентски избори - избор на президент, парламентарни избори-два пъти увеличаване на броя на депутатите, европейски избори-единствената партия, която увеличи броя на своите евродепутати. Сега стигаме до местните избори, където БСП печели в 34 общини на 1-ви тур, в над 55 отива на балотаж. На предишните местни избора бяха общо 36 кмета. На предишните местни избори БСП имаше 0 областни градове на балотаж, сега са 9 сигурни, като има тенденция за още няколко града". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на Националния предизборен щаб Георги Свиленски по Нова телевизия.

Той отбеляза спада на ГЕРБ. "За първи път в София ГЕРБ отива на балотаж. За първи път в София, във всички райони ще има балотажи. Това показва, че гражданите искат промяна", обясни Свиленски.

Социалистът открои и  ролята  и на купеният вот. "В ромските секции в  район Слатина, в София, ГЕРБ имат 97 процента за Фандъкова и за районния кмет на ГЕРБ. Секция, в която са гласували 393-ма човека, 390 са дали своят вот за Йорданка  Фандъкова", каза той. Георги Свиленски подчерта, че такива случаи има и на други места в София и страната.

Свиленски призова българите масово да гласуват на втори тур, за да неутрализират  купения вот. " БСП показа на тези избори, че може да бъде мобилизирана и че може да прави избори с енергия, дори с 1лв субсидия", завърши Георги Свиленски.

Деница Златева : БСП се завръща в местната власт

"БСП се завръща в местната власт. На предните местни избори не очаквахме нито един балотаж в областен град, а сега се очертава да участваме в  около 9 балотажа в областни градове. Спечелихме на първи тур почти равен брой общини, които имахме общо на местните избори през 2015г." Това заяви пред БНР зам.-председателят на БСП и зам. председател  на Националния предизборен щаб на левицата Деница Златева. Тя акцентира, че от БСП  е продължила тенденцията от последните 3 години и е дала  път на изцяло ново поколение политици, което да представлява своите избиратели.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Златева отбеляза, че въпреки орязаната субсидия,  левицата е направила изключително позитивна и аргументирана кампания, насочена към проблемите на хората и населените места. Тя подчерта, че голяма част от опитните кметове на БСП са преизбрани още на първи тур. " Имаме много области, където постигаме 4-5 пъти по-голяма подкрепа от предишните местни избори. Нашите кандидати са мобилизирани да спечелят балотажите", заяви Деница Златева. Тя отправи апел към гражданите да гласуват на втория тур, за да заличат купения и корпоративен вот.

Относно резултатите на изборите в София, Златева коментира, че гласовете за промяна надвишават тези на ГЕРБ. "От 2005 година това е първият балотаж в София. София наистина се нуждае от промяна и всички, които действително я  искат, е нужно да подкрепят Мая Манолова", обясни тя. "Нашите кандидати са кандидати на промяната. Надявам се през тази една седмица кандидатите на БСП да бъдат оставени на спокойствие от институциите", завърши Деница Златева.

Христо Проданов: БСП увеличава двойно подкрепата си в цялата страна

„ Според предварителните резултати е очевидно, че БСП увеличи двойно подкрепата си в цялата страна, в София включително. Това е устойчива тенденция в последните 3 години. Това показва, че се движим по правилния път“. Това каза пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. По думите му печеленето на доверие е трудна работа, но левицата бавно и постепенно успява. Той заяви, че в 35 общини БСП печели на 1 тур изборите, в още  55 отива на балотаж. "Не на последно място, в 9 областни града също отиваме на балотаж, което е добро представяне", заяви Проданов и допълни, че БСП отива на балотаж и за 9 от районните кметове в София. Той обясни че в много общински съвети БСП е увеличила сериозно присъствието си и ще има блокираща квота, с което ще може да спира разпродаването на общинските земи и собственост.

Христо Проданов заяви, че на втори тур левицата ще разчита на всички, които са я подкрепили на 1 тур, плюс тези, които не са излезли да гласуват. „ Хората трябва да осъзнаят, че колкото по-масово е гласуването, толкова повече купеният и корпоративният вот оказват по-малка тежест върху изборните резултати“, категоричен бе той. Социалистът попита как трябва да се приема фактът, че в някои от секциите в столичния квартал Христо Ботев има 95% гласували за Фандъкова и за районния кандидат за кмет на ГЕРБ в Слатина. „Нека хората само преценят дали това е възможно", призова той и подчерта, че БСП ще търси подкрепа срещу ГЕРБ и статуквото.

На въпрос за резултатите на левицата в София, Проданов отговори, че те са в две посоки – за общински съветници и за кмет на София. „Листата за общински съветници през 2015г. е трета по резултати, а сега е втора с удвоен брой общински съветници“, обясни той. Според него резултатите на Манолова са сбор от  всички, които я подкрепят. Той подчерта, че около 50% от софиянци не са излезли да гласуват, което показва че не са доволни от управлението на града , това изразяват и тези, които са гласували за кандидатите, различни от Фандъкова. „Всички тези хора желаят промяна и има реален шанс на втори тур тя да бъде постигната“, заяви той. По думите му и във Варна левицата се е представила добре - увеличава 3 пъти броя на общинските си съветници.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Резултатите в цялата страна показват, че ГЕРБ се срива сериозно на много места, НФСБ – почти никъде ги няма, както и Атака, а ВМРО имат голям спад в подкрепата си на много места“, обясни той и допълни че НС на БСП ще вземе решение за следващите политически действия на левицата.

Драгомир Стойнев: В БСП промяната е видима и се случва

„Хората имат право да избират тези, кoито наистина могат да им донесат промяна. Ако искат да продължава това статукво, да не се дават отговори на нашите въпроси, да продължаваме да изчезваме като нация- нека да продължаваме по този начин. При БСП промяната е видима и се случва“. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и член на Националния предизборен щаб Драгомир Стойнев. Той подчерта, че БСП има победа на президентските избори, удвоила е народните си представители, единствена като политическа сила е увеличила с 1 и броя на евродепутатите си, а сега на местните избори е удвоила броя на общинските си съветници и кметове и има реален шанс да спечели 6 областни кметове. „Това показва че не трябва да спираме да работим и да убеждаваме хората, че сме прави“, категоричен бе социалистът.   

На въпрос за София, той заяви, че Мая Манолова е стигнала до балотаж в София, което не се е случвало в последните 15 години. „На София е необходима промяна. Хората са уморени от сегашното задкулисие и тъмни схеми, некачественото строителство. Трябва да излязат и да гласуват на втори тур", призова той. Стойнев обясни, че ГЕРБ лансират, че София е дясна, но попита- те дясна партия ли са? „Те са популистка партия, която намира начин да усвоява европейски средства, за да се възпроизвежда, да прави ремонт на ремонтите, да сменя плочките по тротоарите и канализацията, но не и да води страната към устойчив икономически растеж“, наблегна той.

Стойнев подчерта, че ще бъде интересно да се направи анализ на резултатите в ромските секции и постави под въпрос методите за мотивирането им. По думите му левицата не би могла да мотивира така- след като ГЕРБ са намалили субсидията на 1 лев, а самите те, ръководейки големите градове, разполагат с много европейски и държавни средства.

Помолен да отговори на въпрос, отправен от премиера към левицата в изборния ден относно държавните субсидии за партиите, Стойнев каза, че това е демократичния начин на финансиране на партиите, така че те да са отделени от бизнеса. „ГЕРБ не приеха това. Още тогава предупредихме, че се върви към диктатура и сервилничене на бизнеса за получаване на средства. Ние категорично се борим с това и търсим гражданска енергия и партийна подкрепа“, заключи Драгомир Стойнев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар