Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 13 Ноември 2019 13:54

България подкрепя страни от ЕС за „авиационен данък“, въпреки че не сме наясно дали ще поскъпнат билетите

Решението Горанов да подпише декларацията е постигнато след обсъждане в Министерски съвет

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че е подписал от името на държавата декларация, която препоръчва облагане с данък на авиационните компании заради вредните емисии, които генерират.

В същото време министър Горанов посочи, че е рано да се каже дали при законодателно решение ще има поскъпване на самолетните билети.

Декларацията, която е подписала страната ни, е инициирана от холандското правителство. В нея се констатира, че авиацията като бизнес генерира огромен обем от въглеродните емисии.

Горанов уточни, че самата декларация отправя апел към Европейската комисия да извърши анализ и да предложи на Европейския парламент и на Съвета възможно решение в посока на облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

На въпрос - как това ще се отрази на крайната цена на самолетните билети, Горанов подчерта, че все още не е ясно дали декларацията ще генерира законодателни промени и дали всички членки ще се обединят около предложението:

 „На твърде ранен етап сме. Самата декларация не съдържа конкретни предложения. Тя съдържа констатация за проблема и апел към Комисията да предложи анализ и конкретни законодателни решения“.

Решението България да подпише декларацията е постигнато след обсъждане в Министерски съвет, съобщава БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар