Четвъртък, 12 Декември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019 16:32

Иван Гешев коментира протестите срещу него​

Избраният за главен прокурор Иван Гешев коментира протестите срещу него, предаде БНТ.

Иван Гешев: В България винаги има протести за нещо. Това означава, че има гражданска позиция. Хората изразяват мнението си. Едни харесват процедурата, други не я харесват. Вие смятате, че са големи. Други смятат, че не са толкова големи, че има около 100 човека на избора. Въпрос на гледна точка. Всеки вижда, каквото иска.

Това, което мога да кажа, е ясно, и съм го казвал много пъти. Никой не го интересува каква е Конституцията, какви са законите. Проблемът е, че една група политико-олигархична и т.н, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избора, който на нея не й харесва.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По думите на Гешев протестиращите проявяват безпринципност, защото е имало и други три случая, в които председателят е бил само един. Той даде пример с избора на Борис Велчев за главен прокурор, на председателя на Върховния касационен съд и на председателя на Международния валутен фонд.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 16:32
  Боян Магдалинчев: В този ВСС няма лобита

  „Работата на Иван Гешев няма да бъде лесна. Може би това ще е единственият главен прокурор, който тепърва ще има много сериозни отговорности и ще трябва да оборва тези, които считат, че изборът му не е подходящ“, заяви Боян Магдалинчев, председателстващ ВСС, в сутрешния блок на БНТ.

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 16:32
  Патриарх Неофит се срещна с Цацаров и Гешев

  Българският патриарх Неофит прие на среща главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев

 • Понеделник, 18 Ноември 2019 16:32
  Борисов слага надзорник на главния прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия

   

  Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Това предлага Министерският съвет на спешно извънредно заседание тази сутрин. Законодателните промени са в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са нужни промени в Конституцията, за да се отговори на препоръките. Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд обаче стават недосегаеми. Така на практика на контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Промените в НПК са по искане на Венецианската комисия, обясни премиерът Бойко Борисов. И допълни: "Предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието".

  Специален независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител №1 няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета.

Оставете коментар