Сряда, 23 Септември 2020

Четвъртък, 28 Ноември 2019 16:04

Разкриха схема за източване на половин милион лева от НЗОК

Парите са плащани от Касата за скъпоструващи лекарства, изписвани на фиктивни пациенти с параноидна шизофрения

 

Психиатърка от Пловдив е арестувана за организиране на схема за източване на НЗОК чрез изписване на скъпоструващи лекарства на здрави пациенти. За лекарката се предполага, че е в основата на схемата, предстои да й бъдат повдигнати обвинения за измама и съставяне на фалшиви документи, съобщи БНР.

Според полицията става дума за източени около половин милион лева от Касата. Парите са изплащани от НЗОК за медикаменти, изписвани на фиктивни пациенти с параноидна шизофрения.

В хода на разследването ще се установява как психиатърката е стигнала до имената на тези хора, за да ги използва за фалшивите документи, които е представила на Здравната каса.

Вече са разпитани над 50 души, на които тя е изписвала лекарствата, като се е оказало, че те не страдат от заболяването, никога не са посещавали кабинета на въпросната лекарка, а една част от тях са били и в чужбина.

От аптеките лекарствата са взимани от подставени лица, а след това са били продавани на половин цена. Става въпрос за три вида лекарства депа, обясни районният прокурор Атанас Илиев.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Цената на една ампула от тези лекарства струва между 7 и 900 лева и тъй като те са така наречените депо-препарати, тоест с отложено действие, те се поставят чрез инжектиране веднъж на 15 или 30 дни. Тоест не говорим за един пациент, не говорим само за една ампула, а за провеждано лечение с такива ампули", уточни той.

При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати и компютърни конфигурации. Разследването продължава.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар