Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 04 Декември 2019 17:24

Путин: "Турски поток" може да заобиколи България (видео)

Русия ще намери други възможности за реализирането на "Турски поток", ако България не иска, каза още президентът на Руската федерация при срещата си със сръбския си колега

 

България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо, предаде РИА Новости, цитирана от Expert.bg.

"Русия ще намери други възможности за реализирането на "Турски поток", ако България не иска", каза още президентът на Руската федерация.

Той обвини страната ни, че е провалила "Южен поток" и нарочно бави реализирането на "Турски поток", макар в миналото да се е молила на Русия за него.

"Искам да кажа директно и публично: много пъти ръководството на България се е обръщало с молби, след като те провалиха "Южен поток", да реализират "Турски поток" на всяка цена. И тук, явно под натиск отвън, те извършват дейностите, без да бързат. Ще видим как ще продължи реализацията на този проект на българска територия. Ако българите, не българите, а българското ръководство не иска, ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности през Южна Европа", предупреди руският президент.

Малко по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на спрения "Южен поток". Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на "близките седмици".

По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.

Договорено е увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища в Сърбия от 750 млн. на 2 млрд. куб. метра.

"Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на цяла Европа." Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Това е един от трите газопровода, които "Газпром" се надяваше да бъдат завършени до края на годината. Единственият готов обаче е "Силата на Сибир", който доставя газ за Китай. При приключването на другите два, според руския енергиен гигант, транзитът през Украйна би могъл да стане излишен.

Припомняме, че в реч пред Атлантическия клуб посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че "Турски поток" няма да донесе очакваните ползи и че продължаването му през България има за цел да използва ни  използва само като транзитна страна.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар