Неделя, 09 Август 2020

Неделя, 08 Декември 2019 13:03

Общините не могат да се грижат за язовирите поради липса на средства

Огромна част от речните корита не са почиствани от години

Общините не могат да се грижат адекватно за водните басейни заради липсата на пари. Eдинственият вариант е дофинансиране от държавата, което обаче обикновено се случва при извънредни ситуации, или при кандидатстване по европейски проекти. В същото време на много места има сериозна опасност от наводнения, съобщава Нова ТВ.

Огромна част от речните корита не са почиствани от години. Особено на по-малките реки и дерета, които обаче се оказва, че са изключително опасни, когато  има силни валежи или много вода, защото тогава обемът им се изпълва многократно и често води до огромни наводнения.

Преди 5 години малката иначе река Мартинка за ден се превръща в истинска стихия. Залива стотици декари земя и къса дигата на река Марица. По пътя си унищожава шосета и ниви. Баба Стаматула от село Райново си спомня как водата е стигнала до дома й.

“Вечер съм излизала да гледам и през деня. Забивали сме колчета да гледаме до къде е”, спомня си жената. В стаята й все още влагата достига метър височина.

И днес малките реки и деретата са в подобно състояние като преди 5 години, а хората в района на река Марица продължават да се страхуват от наводнения.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Рекичките и деретата, които се вливат в река Марица, тяхното устие, вдига се нивото на река Марица, подпира тези води и наводнява околните местности”, обясни пред Нова ТВ старши експертът в Община Димитровград Руси Вълев.

Заради недостатъчни средства общината не може да се погрижи за всички проблеми. Държавата също не го прави.

„Речните корита, деретата, каналите не са чистени години наред.  Ние с тези пари, които предвиждаме в бюджета, правим козметични дейности, които не са достатъчни”, обясни кметът на Димитровград  Иво Димов.

Затова сега от кметството ще разчитат на модерна техника, която ще купят по проект, заедно с турската община Узункьопрю. Там ситуацията е същата.

„Това е начинът да се справяме с проблемите. Ще имаме скъпо, високотехнологично оборудване, което иначе няма как да бъде купено от бюджета на общината”, заяви кметът на общината Йозлем Беджан.

Новата техника ще позволи и на двете общини да се справят по-добре с почистването на речните корита, което пък ще донесе спокойствие на хората покрай реките.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар