Понеделник, 10 Август 2020

Сряда, 11 Декември 2019 13:21

Румен Петков: България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ

На 1 януари ние вече не сме транзитираща страна, поради престъпното поведение на триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов, заяви лидерът на АБВ

България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ и това държи в абсолютна неизвестност бизнеса и бита. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията, цитиран от агенция „Фокус“.

„Булгаргаз“ бяха на преговори в Санкт Петербург за цената на газта. Не договориха такава. Вероятно искат прекалено голямо сваляне на цената. Това, което притеснява българската икономика и бит, е, че няма никаква координация между „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз““, допълни той.

Показвайки писмо на „Булгаргаз“ към всички клиенти на дружеството от май месец, Петков посочи, че в него е обяснено, че Румъния се е вдигнала цената на газа.

„Те са попитали румънската страна на какво се дължи вдигането на цената на газа, но независимо от това, са се обърнали към своите клиенти да заявят годишните си доставки в срок до 25 юни 2019 г. при абсолютна неяснота за ценообразуването и неяснота за движението на цените и движението и реализация на „Турски поток“ и връзката Гърция-Сърбия, те коментират румънската страна. „Булгаргаз“ трябва да отговори на въпроса купен ли е капацитет на румънската територия, защото ако такъв капацитет е купен, това означава, че още май месец българското правителство е разбрало предупрежденията на АБВ, че няма да може да построи „Турски поток“, добави той.

По думите му, ако е резервиран капацитет на румънска територия, потребителите ще плащат два пъти.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Един път на Румъния, един път на Турция. Каква е ролята на БЕХ в координацията на работата на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“? настоявахме близо година за уволнението на Петьо Иванов, беше уволнен като директор на БЕХ преди три месеца, но продължава да е председател на Борда на „Булгаргаз““, добави още Румен Петков.

Според лидера на АБВ от 1 януари заплахата България да не е държава, транзитираща газ, е сериозна.

„Можем ние всички са загубим повече от 200 милиона лева, защото правителството, начело с Бойко Борисов се оказа неспособно, некадърно да построи газопровода. Триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов съсипват България на газовата карта на Европа. Иван Костов като не допусна построяването на „Турски поток“ и по време на неговото правителство Турция построи първата тръба на „Син поток“, Станишев спря „Южен поток“, а Борисов го дозакопа. На 1 януари ние вече не сме транзитираща страна, поради престъпното поведение на това трио“, допълни Румен Петков.

 

Във видеото: Румен Петков от с. Вълчитрън, община Пордим: Ситуацията много напомня на тази в село Орлово, Хасковско - по липсата на каквато и да е видима дейност по изграждането на трасета, по които да минава природен газ.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар