Събота, 18 Януари 2020
Петък, 13 Декември 2019 13:06

Корнелия Нинова: Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция

Да гласуваме водни помощи, ако сме европейска държава, призова лидерът на БСП

 

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо качество и отровна вода. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по време на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим и с необходимостта от инвестиции в инфраструктурата на ВиК сектора с цел подобряване на качеството на услугата. Нинова посочи, че сме олицетворение на поговорката: "Вода гази, жаден ходи", предаде агенция "Фокус".

"Поводът за този дебат е конкретно кризата в Перник, но проблемът е комплексен и национален. Обяснението на управляващите обикновено е с климата. Ако вали дъжд - чакайте някой язовир да ви наводни като в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд. Това е удобно, но не вярно обяснение. Нека да видим какви са причините днес 320 хил. българи да бедстват на режим в страната с риск те да се увеличат", коментира Нинова.

"Първо, безконтролно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 млн. по постановление на Министерски съвет извън бюджета, извън нормалната процедура на парламента бяха гласувани за аварийни ремонти на язовири. По-голямата част вече са разпределени - 1 млн. през 2017 г., 442 през 218 г. Оттам нататък пълна мъгла. Къде са отишли, колко язовири се ремонтират, по какви процедури, кои фирми и т.н. Нищо не се знае за тези пари и за тяхната резултатност. През 2018 г. министърът Караникалов заяви тук пред нас, че държавата все още не знае кой е собственика на 153 язовира. 10 години управление на Борисов не стигнаха да се установи собствеността на язовирите в България и 153 са безстопанствени и безконтролни. Втора причина, криминално се унищожи Напоителни системи. Разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво доведе това - до наводнения и липса на поливно земеделие. Третата причина е остарялата инфраструктура", заяви още Нинова и поясни, че 60 % се губи вода по изчисления на КЕВР. "В същото време сте направили ремонт само на 0, 5 % от мрежата в страната. Пак по официални данни. Следваща причина за състоянието на сектора: съмнение за корупция. Сигурно знаете, че в Перник витаят от седмици всякакви версии за онези 32 млн. отпуснати за ремонт на язовира и недовели до резултат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата там. Следваща причина пета - лошото качество на водата в Стрелча, Хасково, цялата Плевен област, Шумен хората пият мръсна и опасна за здравето вода", подчерта още Нинова.

Според нея шестата причина е пълен административен хаос и управленско безхаберие. "МРРБ прехвърля отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на областните управители. Областните управители на ВиК дружествата. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинските съвети. Никой не знае какво прави в този сектор", заяви Нинова. Тя посочи, че седмото е, че на фона на всичко това се увеличава цената на водата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"На 20 ноември 2019 в свое изказване от трибуната допуснах, че ще увеличите отново цената на водата за следващата година. Само го допуснах, но днес един месец по-късно това вече е факт. Вчера КЕВР обяви нови пределни цени на водата и е направо парадокс и е подигравка, че това увеличение започва от Шумен, където водата е с една от най-високите цени, където съдът се произнесе, че е негодна за пиене и където се очаква режим на водата до седмици и месеци. Там точно решихте да увеличавате цената на водата", подчерта още лидерът на БСП.

Лидерът на БСП обърна внимание, че е забранено да се прекъсват доставките на вода в Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия. "Финансова помощ на лица с ниски доходи, които не могат да си плащат водата се осигурява в 22 европейски държави. Ето това искаме и за българските граждани като в Европа, защото са европейски граждани. докато правите стратегия, докато си решавате проблемите с корупцията, докато възстановявате 95 % от мрежата, която се разпада и докато продавате легени на хората, които нямат вода, въведете водни помощи. Ако не искате да чуете предложението на БСП - вижте какво правят европейците. Ако ще бъдем европейска държава приемете това предложение", допълни лидерът на БСП.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Декември 2019 13:06
  „Напоителни системи“: Има достатъчно вода за новия поливен сезон

  Няма основания за притеснения на земеделските производители – водата за напояване няма да поскъпва

   

 • Петък, 13 Декември 2019 13:06
  След извънредната среща в МС: Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София (видео)

  Към Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на София. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. Водата няма да ощети столицата, защото тя е допълнително насочена към язовир Бели Искър от Белмекен. Това насочване е започнало преди 2 месеца.

  Мярката ще действа следващите няколко месеца. За целта спешно ще се изгради водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина.

  В понеделник правителството ще поиска формално от Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София. Ако то бъде получено, веднага ще започне строителството на новия водопровод, което по оценки на Караниколов ще трае между 35 и 45 дни. Предвидено е по трасето да се работи денонощно от над 10 екипа като той посочи, че целта е трасето да е готово и по-рано.

  Не бе посочено кой ще изгражда трасето, а само, че проектът ще струва до 25 млн. лв., за които също не се разбра по чий бюджет са.

 • Петък, 13 Декември 2019 13:06
  Премиерът, министри и кметове се събират на среща за водната криза в Перник

  Среща-разговор за ситуацията в Перник организира тази сутрин премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар