Събота, 18 Януари 2020
Петък, 13 Декември 2019 15:19

Прокуратурата: Министрите Аврамова и Димов са виновни за кризата в Перник

Решението вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура

Регионалният министър Петя Аврамова и екоминистърът Нено Димов носят отговорност за водната криза в Перник. Това е изводът на Окръжната прокуратура в Перник.

Прокурор Красимира Минчева е издала постановление на 10 декември, в което се казва: „С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК".

Решението вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура, съобщава OffNews.

Перник е на воден режим вече няколко седмици. Има вода едва по пет часа на ден, а част от околните села се оплакват, че до чешмите им са сухи по два дни.

Водата в язовир „Студена“, от който се снабдява областния център, в момента е по-малко от 4 милиона кубически метра при обем на водоема от 20 милиона кубика.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 13 Декември 2019 15:19
  „Напоителни системи“: Има достатъчно вода за новия поливен сезон

  Няма основания за притеснения на земеделските производители – водата за напояване няма да поскъпва

   

 • Петък, 13 Декември 2019 15:19
  След извънредната среща в МС: Пренасочват вода за Перник от водопреносната мрежа на София (видео)

  Към Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на София. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. Водата няма да ощети столицата, защото тя е допълнително насочена към язовир Бели Искър от Белмекен. Това насочване е започнало преди 2 месеца.

  Мярката ще действа следващите няколко месеца. За целта спешно ще се изгради водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина.

  В понеделник правителството ще поиска формално от Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София. Ако то бъде получено, веднага ще започне строителството на новия водопровод, което по оценки на Караниколов ще трае между 35 и 45 дни. Предвидено е по трасето да се работи денонощно от над 10 екипа като той посочи, че целта е трасето да е готово и по-рано.

  Не бе посочено кой ще изгражда трасето, а само, че проектът ще струва до 25 млн. лв., за които също не се разбра по чий бюджет са.

 • Петък, 13 Декември 2019 15:19
  Премиерът, министри и кметове се събират на среща за водната криза в Перник

  Среща-разговор за ситуацията в Перник организира тази сутрин премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар