Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 16 Декември 2019 13:11

КПКОНПИ е осъдена да плати обезщетения за 380 хиляди лева

Комисията е осъдена по 25 дела

Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата и следва да плати обезщетения за общо 380 045 лв., съобщава в. "Сега". Тези данни не са част от годишните отчети на комисията, а изданието ги е получило след 2-годишна съдебна битка по закона за достъп до информация.

Най-голямото обезщетение е за 68 хил. лева, присъдено от Окръжния съд в Пловдив на двама ищци за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. На активите на ищците и на тяхна фирма са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията. Значителна част от обезщетението е за фирма на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат.

По друго дело комисията е осъдена от Окръжния съд в Хасково да плати 30 хил. лв. обезщетение заради производство по конфискация, което комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има за 36 хил. лв., 28 хил. лв., 25 хил. лв.

Преди близо две години "Сега" е потърсил информацията от тогавашната комисия за конфискация, но тогавашният ѝ председател Пламен Георгиев е отказал да предостави данните с мотива, че това е служебна информация. Последвало е дело по закона за достъп до обществена информация, което "Сега" печели на две инстанции. Междувременно Пламен Георгиев напусна антикорупционната комисия след скандала за незаконните пристройки на апартамента му и беше изпратен като консул във Валенсия. На мястото му в КПКОНПИ бе избран главният прокурор Сотир Цацаров, който от понеделник с указ на президента вече е шеф на КПКОНПИ.

"Сега" отбелязва, че независимо от окончателното решение на Върховния административен съд, и.д. шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев не е предоставил информация за 2018 г. и 2019 г., както е поискано след съдебното решение.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:11
  Сотир Цацаров: По делото “Прокопиев” беше прекрачена границата

  "Правовата държава е така устроена, че нито президентът да може да каже, че няма доверие в прокуратурата, нито прокуратурата да може да каже, че няма доверие в президента. Това са институции, трябва да съществува необходимият баланс. Този баланс не означава затваряне на очи“

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:11
  Комисията на Цацаров прибира близо 140 млн. лв. от Стайкови

  На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 139 577 143.18 лв.

 • Понеделник, 16 Декември 2019 13:11
  Цацаров за Прокопиев: Войната не е приключила

  Председателят на КПКОНПИ коментира и запорите върху имущество на бизнесмени като Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви

Оставете коментар