Понеделник, 13 Юли 2020

Неделя, 22 Декември 2019 15:02

Жълт код за бурен вятър в 21 области в страната

Опасно силни ветрове в страната. Сигнали за паднали дървета, прекъснат кабел на енергийния системен оператор, захранващ част от столицата, и пренасочени самолети за кацане на летище София - това е равносметката от изминалите часове в столицата, предава БНТ.

Снощи на Терминал 2 на Летище София три самолета от Франкфурт, Мюнхен и Виена не кацнаха и бяха пренасочени на съседни на България летища заради силния вятър.

Жълт код е обявен в 21 области в страната заради южния вятър, който връхлетя страната със скорост 22 до 24 м/с. На телефон 112 в столицата са получени 120 сигнала за паднали дървета, вдигнати строителни огради, скъсени кабели.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: През цялата нощ екипи на Столичната община, на пожарната, на експлоатационните дружества работиха и продължават да работят. Днес в София е обявен жълт код за бурен вятър, така че се обръщам към всички граждани, към собствениците на обекти сериозно да обезопасят строителните огради, рекламните елементи, защото бяха получени на телефон 112 над 120 сигнала.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Скъсан е 120-киловолтов кабел не енергийния системен оператор, който захранва част от столицата. Аварията е станала късно снощи. В момента аварийните екипи работят по нейното отстраняване. Няма абонати, лишени от захранване.

Ангелин Цачев - изп. директор на ЕСО: В следствие на бурния вятър снощи около 12 - 12:30 часа част от покрива на склад за дървен материал е вдигнат от вятъра и попада върху проводниците на 2 електропровода - "Тинтява" и "Асамблея", които са връзка от подстанция "Казичене" до подстанция "София-юг" и съответно от ТЕЦ "София-Изток" до подстанция "София-юг". В момента веднага след като е локализирана аварията е осигурено захранване за лишените консуматори. Алтернативно захранване е осигурено още снощи. В момента няма лишени консуматори. Към този момент колегите вече са отстранили аварията по единия електропровод "Тинтява". След извършване на необходимите превключвания и обезопасявания ще започне отстраняването по другия електропровод "Асамблея", което се надяваме, че ще приключи в рамките на около 2 часа.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 22 Декември 2019 15:02
 • Неделя, 22 Декември 2019 15:02
  Снегът блокира България

  Обилните снеговалежи през цялата нощ създадоха сложна обстановка навсякъде в страната. Драматична е ситуацията в Старозагорска област след падналите снеговалежи и бурният вятър, предаде БГНЕС.

  20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток. Проходът на Републиката и Шипченският проход са затворени. Затворен е и пътят Мъглиж - Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън - град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново - Казанлък, където има снежни преспи.

  Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено. Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Ограничено е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка.

 • Неделя, 22 Декември 2019 15:02
  Жълт код за снеговалеж за осем области

  В областите Ловеч, Габрово и Велико Търново за днес е в сила жълт код за очакван силен снеговалеж, съобщава страницата на НИМХ.

Оставете коментар