Неделя, 31 Май 2020

Четвъртък, 16 Януари 2020 11:41

Шумен остана без вода

Голяма авария на магистрален водопровод спря водоподаването в града

Голяма авария на магистрален водопровод пресуши чешмите в Шумен. Водоподаването към 75-хилядния град бе прекратено снощи, след като е установено спукване на магистралния водопровод в местността "Сусурлука", съобщиха от ВиК-Шумен.

Така насроченият за петък мащабен ремонт на ВиК мрежата започна преждевременно. По план ремонтните дейности трябваше да започнат утре вечер и Шумен да бъде без вода приблизително две денонощия. Планирани за ремонт са 20 аварии по водопровода от язовир "Тича" до кв. "Дивдядово".

"Скъсана е тръба ф800, което налага незабавно преустановяване на водоподаването. Тъй като размерът на авариралата тръба е голям, специална монтажна група от Бургас ще осъществи ремонтните дейности през светлата част на 16.01.2020 г. Тази авария и последвалото спиране на водоподаването промениха намеренията за начало на плановия ремонт, предвиден за сутрешните часове на 17.01.2020 г. На практика планираните ремонти дейности са в ход", се казва в съобщение от ВиК, разпространено около 23.30 часа снощи.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Шуменската водоснабдителна система е сред най-проблемните у нас. Загубата на вода по мрежата е над 80%, посочват последните разчети на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). В същото време цената за битовите абонати в града е в челото на класацията в страната - 3,54 лв. за куб.м.

Шумен не е заплашен от тежък воден режим, обяви пред камерата на NOVA в последните дни на 2019 година заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По неговите думи запасите от вода в язовир "Тича" били достатъчни за още 10 месеца. Според данните на Министерството на околната среда и водите водоемът е пълен на 55% със 173 милиона кубични метра вода.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 16 Януари 2020 11:41
  Борисов: За месец докарахаме вода от Родопите за Перник

  За месец успяха да докараме вода от Родопите за Перник. Тази констатанция направи премиерът Бойко Борисов при поредната си обиколка с джипа, която този път се състоя в Перник. До него е и кмета на града Станислав Владимиров. С тях са финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. 

 • Четвъртък, 16 Януари 2020 11:41
  КЕВР по непазарен принцип иска да определя цените на парното само веднъж в годината

  Според чиновнически прогнози ще се определят тарифите на топлофикациите и сметките на абонатите

 • Четвъртък, 16 Януари 2020 11:41
  Държавната ТЕЦ и "Бобов дол" искат да продават скъп ток за бита

  Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" искат да се върнат на държавно контролирания пазар за електроенергия, вероятно защото там приходите са гарантирани. Двете компании присъстват в публикувана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) сравнителна таблица с процентното изменение на сегашните цени на тока и онези, които са заявили различните дружествата по веригата производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия на регулирания пазар, включващ малките фирми и домакинствата. КЕВР предстои да одобри цените, които ще влязат в сила от 1 юли.

Оставете коментар