Сряда, 23 Септември 2020

Събота, 18 Януари 2020 11:28

Борисов: Набелязани са мерки за италианския боклук

Не ставало въпрос за боклук в рециклиращата индустрия, а за боклук от Бобов дол и пристанището на Варна, уточни Борисов, след като сложиха всички под общ знаменател


„Вчера асоциация за дрехи втора ръка излиза с писмо, че видите ли предлагам мораториум върху боклуците. Ние никога не ги разглеждаме, не сме ги разглеждали тях. Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен. Мисля, че всички трябва да аплодират действията на полицията, прокуратурата, министерството, това да бъде разбито. Въобще не е ставало въпрос за тази асоциация, за този проблем. Няма как, в момента съм разпоредил на криминалистите да изземват пепелината от ТЕЦ-овете. Ако някой е горил, от пепелината ще хванем какво са горили“, допълни още Борисов. 

Той подчерта, че към италианския боклук са набелязани мерки. „И на „Митниците“ сме разпоредили за проверка на влаковете и на контейнерите. Така че за този тип боклуци или отпадъци става въпрос. Виждате как панически ги изкарват, хвърлят ги по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокурорите се занимават с тази работа“, допълни още министър-председателят. 

Изказването на премиера идва в отговор на вчерашното писмо на Асоциация на рециклиращата индустрия, Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, Българска асоциация по рециклиране и Българска стопанска камара до министъра на екологията относно намеренията на правителството за налагане на мораториум върху вноса на отпадъци.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Представителите на бизнеса настояват да се подобри контролът по спазването на действащата нормативна уредба относно вноса и изгарянето на отпадъци, както и на издадените разрешения, за да не бъде блокирана дейността на преработвателите на отпадъци от текстил, пластмаси, хартия, метали за металургията и ред други потоци и сектори.

Временната забрана на вноса на боклука може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини, което ще доведе до сериозни вреди на преработвателната промишленост с всички неблагоприятни социални последици, предупреждават от засегнатия бизнес, като уточняват, че категорично се противопоставя на лошите практики, като зачестилите случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в внос на такива с неясен произход.

 

Оставете коментар