Събота, 04 Април 2020

Петък, 24 Януари 2020 18:29

ТАСС: България обяви за персона нон грата двама руски дипломати. Русия си запазва правото на ответни действия

Българските власти обявиха за персона нон грата двама руски дипломати, във връзка с които по-рано прокуратурата започна разследване за шпионаж, съобщи ТАСС. Агенцията уточнява, че информацията е потвърдена в руското посолство в България. Двамата руски дипломати имат 48 часа да напуснат България.

"Руският посланик в България беше поканен в българското външно министерство, където му бяха връчени ноти за обявяването на дипломат от посолството за персона нон грата и за обявяването на представител на търговското представителство за неприемливо лице в съответствие с Виенската конвенция. Не бяха представени никакви доказателства, потвърждаващи извършването от тях на тяхната дейност, несъвместима със статута им. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни действия", посочват от посолството в София.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Руската дипломатическа мисия подчертава, че смята решението на българските власти да разпространяват информация за дипломати в публичното пространство преди официалното уведомяване на посолството за „несъответстващо с традиционно конструктивните отношения между държавите“.

По-рано днес българската прокуратура обяви на своя уебсайт, че е започнало досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Прокуратурата заяви, че областта на незаконната им дейност са изборите и енергийният сектор. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения е спряно наказателно производство срещу двамата руски граждани, докато прокуратурата твърди, че има основания за привличането им като обвиняеми, съобщава ТАСС.

Източник: Гласове

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар