Петък, 10 Юли 2020

Вторник, 28 Януари 2020 13:37

Президентът: Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава

Иван Гешев обясни, че прокурори са му изпратили дело, в което видели основания за тълкуване на Конституцията, във връзка с имунитета на президента

Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС, свързано с имунитета на държавния глава. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за третата година от мандата си и в отговор на въпрос за внесеното искане от главния прокурор Иван Гешев Конституционния съд да тълкува дали може да се разследва държавен глава.

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата. „Моят мотив винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставам на вас да прецените защо точно в този момент гл. прокурор внася искане за разглеждане на имунитета на държавния глава. Аз нямам никакви идеи за конкретни причини. Така че главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Радев и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

Припомняме, че в понеделник главният прокурор Иван Гешев от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Питанията на Гешев са по две точки: кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета, който му е определен по закон, и какво следва да прави после с това разследване. Друг въпрос на Гешев е какво точно се има предвид под дефиницията „държавна измяна“, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава. Почти веднага след това от Конституционния съд излязоха със съобщение - че образуват дело по въпроса.

По- рано днес главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти по повод питането си до Конституционния съд обясни, че прокурори са му изпратили дело, в което видели основания за тълкуване на Конституцията, във връзка с имунитета на президента.

„Единственото, което мога да кажа е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващите прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията и са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд“, заяви още главният прокурор, цитиран от lex.bg.

Иван Гешев не даде подробности за разследването и на коя прокуратура е. Той не коментира и информациите, че е отклонил покана за среща с президента, дошла след отправеното питане до КС. „Не съм се срещал с президента вчера“, бяха думите на главния прокурор.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 28 Януари 2020 13:37
  Борисов: Държавата ми е мила! Протестът срещу мен е сглобен
  • Премиерът обясни как България е паднала под турско робство, давайки пример с настоящата ситуация в държавата – затова трябвало да сме единни.
  • „Сценарият" е да бъде провалено влизането на България в Еврозоната и да бъдат омаловажени успехите му в тази посока, твърди министър-председателят и даде пример и с протестите в Сърбия. Според него и у нас, и в Сърбия протестите са организирани от проруски сили.
  • „Много ми е мила държавата. От глупост ще бъде разрушено направеното с толкова труд".
  • В понеделник ще бъде взето решение дали да бъде свалена НСО-охраната на Доган и Пеевски, заяви премиерът.
  • „Оставете простака да си говори, няма да отговарям на квалификации“ – така Борисов коментира вчерашната реч на президента Румен Радев пред хилядите граждани, излезли в защита на демокрацията.

   

 • Вторник, 28 Януари 2020 13:37
  Иван Гешев: Президентът нещо се е объркал. Няма да има двоен стандарт

  Прокуратурата работи по доказателства и не се съобразява с политици и олигарси, заяви главният прокурор. Очаквам, може би, ГЕРБ да организира протест

 • Вторник, 28 Януари 2020 13:37
  Иван Гешев: Прокуратурата не се притеснява да разследва Доган и Пеевски

  „Имaмe eднaкви cтaндaрти и нe ги прилaгaмe в зaвиcимocт oт тoвa дaли cтaвa въпрoc зa миниcтър-прeдceдaтeл“, кaзa глaвният прoкурoр

   

Оставете коментар