Понеделник, 06 Юли 2020

Събота, 01 Февруари 2020 10:45

Протест в София с искане за въвеждане на машинно гласуване

Симеон Славчев: Казваме СТОП на фалшифицирането на изборите в последните 30 години. В Изборния кодекс е заложено въвеждането на машинното гласуване. Затова протестиращите настояват управляващите да спазват закона

Граждани, организирани от партия МИР, се събраха пред Министерския съвет с искане да бъде незабавно въведено машинно гласуване. Според демонстрантите това е единствената гаранция за провеждането на честни избори.

„Машинното гласуване в България е въведено, но не е приведено в действие, защото сегашният политически елит няма никакво намерение да пада от власт. Те са готови с цената на всичко да се задържат на власт.” Това каза председателят на МИР Симеон Славчев по време на протеста за въвеждане на машинно гласуване пред сградата на Министерски съвет днес.

„Днес, ние, българските граждани и родолюбци казваме СТОП на тези 30 години и на българският преход. Българският преход ще свърши тогава, когато в България бъдат проведени честни избори и бъде въведено машинното гласуване”, беше категоричен лидерът на МИР и призовава всички български граждани да настояват докато се въведе машинното гласуване.

Протестът е обявен като безсрочен.

Събралите се призоваха правителството до пет дни да бъде обявена обществената поръчка за машини за всички избирателни секции.

Ако това не стане, ще бъде организират палатков лагер пред Министерския съвет.

В Изборния кодекс е заложено въвеждането на машинното гласуване. Затова протестиращите настояват управляващите да спазват закона.

Лидерът на партия МИР Симеон Славчев каза, че „ако няма реакция от правителството, пред Министерски съвет ще бъде инсталиран палатков лагер, докато министър-председателят Бойко Борисов не спази закона“.

Пред два дни се проведе поредното съдебно заседание по дело, заведено от бившите депутати Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев срещу ЦИК. Според тях година преди редовните парламентарни избори нищо реално не е свършено, за да спази Изборния кодекс за въвеждане на машинно гласуване.

През януари, на среща за промени в изборното законодателство, президентът Румен Радев отново настоя за машинно гласуване и призова процедурата да започне още сега.

Всички партии в парламента вече обявиха, че ще участват в работна група, в която ще обсъждат промени в Изборния кодекс.

„Протестът ни продължава докато управляващите не гарантират, че на следващите избори ние всички ще гласуваме машинно”, заяви Георги Славчев. Той обяви искания на ПП МИР:

  1. Незабавно въвеждане на машинното гласуване, както е записано в гл.14, разд.3 от Изборния кодекс, приет от Народното събрание.
  2. Незабавно да бъде приета поръчка по обществената процедура, чрез която ще бъдат закупени всички машини, които ще бъдат необходими за въвеждане на пълното машинно гласуване във всички предизборни секции в Изборния кодекс, приет от Народното събрание.
  3. Незабавно Министерски съвет, НС и ЦИК да предприемат действия за машинно гласуване за следващите парламентарни избори.
  4. Да отпадне текст от чл.212, ал.5 от ИК, който ограничава машинното гласуване в избирателни секции извън България.

По време на протеста инж.Александър Чобанов, ръководител на Училището по роботика, разясни как се случва машинното гласуване. Той обясни, че са нужни 6-8 месеца технологично време за изработването на машините и минимум 1 месец за доставката. Инж.Чобанов каза, че когато се взимат рушвети за гласуване, се снима бюлетината, за да се докаже, че е гласувано по определен начин. При машинното гласуване, машината не може да се снима няма и тъмна стая и опити за снимане и манипулация биха били видяни.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар