Петък, 18 Септември 2020

Петък, 07 Февруари 2020 16:38

Правосъдният министър поиска от ВСС да уволни съдия Андон Миталов

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска от Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, предаде БНР.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че на магистратът е наложена забрана да влиза в страната заради данни за корупция.

Според Кирилов с действията си съдията е накърнил престижа на съдебната власт. От позицията на правосъдния министър става ясно, че той свързва санкцията на Държавния департамент именно с разрешението, което Миталов даде в края на миналия октомври на разследвания за шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия.

Това разрешение, пише до съдебните кадровици Кирилов, е ставало в нарушение на разпоредбите на НПК.

„Миталов не е поискал становището на прокурора и се е произнесъл по молбата на лидера на „Русофили“, без преди това да е имало отказ от наблюдаващия прокурор и без съдът да е бил сезиран с жалба срещу такъв отказ.

Съдията е образувал  частно наказателно дело, без да има процесуална компетентност за това и е „иззел“ компетентността на водещия досъдебното производство орган“, мотивира правосъдният министър искането си спецсъдията да бъде уволнен.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, защото се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички наши партньори,  работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава”, пише още до ВСС министърът на правосъдието.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 07 Февруари 2020 16:38
  Корупция в Министерството на транспорта

  Какви намерения стоят зад измененията на Наредба №37

 • Петък, 07 Февруари 2020 16:38
  ЕК ще спира парите на корумпирани държави (на живо от ЕП)

  Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви днес пред Европарламента  председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро - бел. ред) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."

 • Петък, 07 Февруари 2020 16:38
  Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

  Правителството, прокуратурата и министерството на правосъдието трябва да отговорят на почти 30 неудобни въпроса

Оставете коментар