Събота, 11 Юли 2020

Събота, 08 Февруари 2020 10:59

Крум Зарков: Правителството не управлява страната, а кризите, които само създава

САЩ направиха своя ход, а какво правим ние? Чакаме следващия или се вземаме в ръце?, попита зам.-председателят на ПГ на БСП

Правителството не управлява страната, а кризи, които само създава. Управлението на страната е нещо много по-различно – то се изразява в реформи. И критиката на президента Радев бе, че 3 години той наблюдава как нищо не се случва. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ.

Той коментира, че свалянето на доверието на президента от сегашната изпълнителна власт ще бъде ценно, когато скоро дойдат нови кризи, което според него с това управление е неизбежно. Зарков припомни, че съвсем скоро бе поискан четвърти вот на недоверие. 

„Днес, яснотата, с която ГЕРБ заявиха, че няма да търсят импийчмънт на президента, ми се стори ценна, тъй като те се опитваха да застрашат президента Радев. Явно ГЕРБ обаче считат, че президентът трябва да бъде изключително извън изпълнителната власт. За тях той трябва да е церемониална фигура, която да стои и да облъчва по Коледа българските граждани с радостни слова. Румен Радев не вижда така своята задача и затова той свали доверието си от управляващите“, отбеляза Зарков. Според него това действие означава, че президентът на републиката не вярва, че сегашното правителство е способно да се справи със задачите, които са му поставени.

„Обвинението на наш съдия от чужда страна в корупция е унизително за нашата държава. Обидно е, че голяма страна като САЩ смята, че съдебната ни и правораздавателна система е неадекватна. Самият факт, че процедурата беше направена публично показва, че според тях тук корумпиран човек може да продължава спокойно в същия дух. Ако чакаме САЩ или мониторингов механизъм, или който и да е да свърши това, което нас ни е страх, да каже това, което ние не смеем, но знаем, нищо добро не ни чака. САЩ направиха своя ход, а какво правим ние. Чакаме следващия или се вземаме в ръце?“, попита Крум Зарков.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Социалистът припомни, че БСП е заявила като партия, че е за приемане на еврото, но от левицата са поискали дебат заради поправката на ГЕРБ, внесена по начин, по който създаде или щеше да създаде паника: „Тя може да подрине един от малкото консенсуси, по които сме спокойни. Страховете не трябва да бъдат прикривани, а обяснени и предотвратени. Това не става с поправки, които будят съмнение“.

„От БСП още преди година и половина подкрепихме предложението пунктовете за продажба на хазартни продукти да бъде ограничена до лицензираните за това места, а рекламата в телевизиите да бъде спряна, защото създава зависимости. Буди съмнение фактът, че правителството преди година и половина спря доста по-меки мерки, а изведнъж реши да предприеме този радикален ход“, каза Зарков. Той подчерта, че дори и Българският спортен тотализатор изрази съмнение относно ефекта от тази мярка: „Ние не разбрахме това демонстративно бързане и затова не подкрепихме проекта в тази му част“.

„Ако това правителство продължи да управлява, още стотици милиони ще отидат в издънената яма на здравеопазването. Още хиляди хора ще напуснат страната. Чакат ни още десетки кризи и все повече апатия в българите“, завърши Крум Зарков.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар