Петък, 03 Април 2020

Неделя, 09 Февруари 2020 11:02

Главният прокурор: В България много се краде. Искаме да дадем на гражданите повече справедливост

Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала дълго време, заяви Иван Гешев

Сблъсък с президента не сме имали. Аз направих искане до Конституционния съд за тълкуване на една наредба, която за мен не е ясна. Прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. Колко да ние трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Не стрелят по нас, за сега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите това, което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. В България много се краде. Ние сме богата държава, просто се краде много. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме. Това заяви в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

Той отрече действията на обвинението срещу държавния глава да са някакъв вид реванш. Това е някаква политика на президента да не подписва укази от първия път, не може някой да му се сърди, и в това не виждам проблем, коментира Гешев. "Ние сблъсък с президента не сме имали, това беше институционно действие, Поисках тълкуване на една разпоредба, която според мен и много бивши конституционни съдии не беше ясна", поясни Иван Гешев.

"Прокуратурата има много голям потенциал, който не е използвала. Няма как да се изтощим. Трудно, колко да ни е трудно. Не знам дали знаете историята за войводата Андон Тодлев. Този човек и четата му ги опяват живи. На тези хора им е било трудно. На нас какво да ни е трудно?“, запита той.

Иван Гешев посочи, че нямаме неразкрито убийство миналата година, освен едно поръчково убийство. „Нямам стотиците престрелки, както каза зам.-шефът на Интерпол за войната между наркобанди. Една такава престрелка и ще падне правителството“, зави още главният прокурор.

По думите му, имаме два проблема. „Първият е липсата на приличие и че се краде много. Вторият ни проблем е битовата престъпност в определени райони и малки населени места. Ако държавата си е на мястото, тези проблеми могат да бъдат сведени до нормални граници, това може да бъде направено”, смята Гешев.

„Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че това е някакъв реванш“, коментира още Гешев отношенията си с президента.

"Това е някаква политика на президента, че не подписва указите от първия път. Няма някой да му се сърди. Този дебат, който инициира президентът, според мен дебатът е на тема „Има някакъв проблем, решете го".

Според мен не е от изтърканите клишета – главният прокурор е недосегаем", заяви още той. "Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата. Но не бяхме поканени ние. Не ми е ясен този дебат. На него бяха поканени някакви други организации и близки до Прокопиев", поясни главният прокурор.

Той окачестви като обида факта, че не е поканен от президента, а от негов служител. "Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се притесняват", обясни той.

Гешев говори и за записите между шефа на ВВС и президента Радев. Записите на Радев са доказателства по делото. Аз знаех какъв ефект ще предизвикат. Това не е изключение. Това е стил на поведение на структурите, които ръководя. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява действията си и да представя гледната си точка. Ние трябва да защитаваме позицията си и да обясняваме действията си. Заставаме зад определени тези, българските граждани ще кажат дали сме прави”, категоричен е Гешев.

Това, което става ясно, е, че има разследване на спецпрокуратурата, което е с по-голям обем от представеното в медиите.  Констатирано е, че лице, вероятно президентът, говори с генерал Стойков. Какъв щеше да е моят правилен ход, да го скрия това дело? Не се обръщам към Народното събрание, защото не сме изяснили дали е президентът и дали е извършено престъпление”, добави още главният прокурор."

На 22 януари специалисти констатирали, че вероятно президентът е участник в разговора. Все още не е уточнено дали е той. "Колегите са направили всичко, за да спрат досъдебното производство. За да се уточни дали наистина разговорът е с президента. Изпращат го при мене. Сезират ме с оглед дали да сезирам Конституционния съд.

На въпросът дали очаква обаждане от типа "Ало, Ваньо", главният прокурор отговори, че не смята, че "има такива самоубийци", визирайки изпратения SMS от съветника на президента.

По-важната част от моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни, за лице с имунитет, да се направи всичко възможно дали то е извършило престъпление. И след като то се изпрати в Народното събрание да се направи процедурата по импийчмънт", уточни прокурор Гешев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Предполага се всички длъжностни лица не извършват престъпление. Представете си, че някои от тези лица извърши убийството в Галиче. Трябва да се изчака 5 години, за да не се нарушава Конституцията или 10 г., ако има втори мандат. Съгласете се, че това е безумно. Ако ти извършиш убийство, ти нарушаваш Конституцията. Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд", коментира още Гешев. 

"Няма как да ни слуша в момента Васил Божков, защото се намира в арестантските помещения на ОАЕ. Това, че се разхожда свободен в хотел, е част от хибридните атаки срещу прокуратурата.", коментира  Иван Гешев по повод обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков.

„За обвиняемия Божков сме направили всичко възможно в момента, в който сме имали доказателства. Това, че той се намира в ОАЕ, ще направим всичко възможно да си го приберем“, зарече се Обвинител номер 1 и допълни: "Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков".  "7 са повдигнатите обвинения на Васил Божков засега", уточни той.

"Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1", каза още Гешев.

По думите му твърденията за Цветан Василев са пропаганда. „Това, че сръбската държава не си изпълнява задълженията, ние ли сме виновни?", попита Гешев и допълни: „Какво сме виновни ние, че безпрецедентно 6 години няма решение. Това означава, само едно, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия“, заяви Гешев.

„Хората, които работят в съда, работят под изключителен стрес, събота и неделя.  Във всяка структура има черни овце. Въпросът е да локализираме проблемите си и да ги решаваме. Всеки трябва да си поема отговорност. Проблемите на съда са за Лозан Панов. Това, което направиха САЩ, са действия според тяхното право. Това е политически и юридически инструмент, който те използват, за да ни подпомогнат в борбата с корупцията. За мен това са партньорски действия”, коментира Гешев. За статута на Андон Миталов той бе категоричен, че трябва да бъде попитан Лозан Панов.

Във всяка структура има черни овце - далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или в другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него, заяви той по повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция. Действията на САЩ Иван Гешев определи като "партньорски", които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция.

Нено Димов е невинен до доказване на противното като всеки друг български гражданин. Колегите смятат, че ако не беше извършил деянията, за които е привлечен като обвиняем, е нямало да се стигне до водната криза в Перник. За мен като гражданин е ясно, че куп фактори са довели до тази криза. Ние се занимаваме само с наказателната част, обясни той. Битовата престъпност е вторият проблем след това, че се краде много в България. Този проблем може да се реши сравнително бързо, не изцяло, но в големи граници. Ако една държава не може да се оправи с телефонните измами, с какво може да се оправи? В края на годината със 60% са намалени тези измами. Изпълних това, което обещах, коментира Гешев. 

 

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар