Вторник, 04 Август 2020

Неделя, 16 Февруари 2020 11:29

Проф. Холгер Рогнер: Една малка промяна в енергийната система може да доведе до огромни проблеми (видео)

Проф. Янко Янев: Колкото повече възобновяеми източници си въвел, толкова по-висока ти е цената на тока

Една малка промяна в енергийната система може да доведе до огромни проблеми. Това каза международният енергиен експерт проф. Холгер Рогнер по време на IV-тия Международен енергиен форум, организиран от ПП АБВ.

Той обърна внимание, че няма едно решение, което да работи за всички. Според него то трябва да вземе предвид ситуацията във всяка отделна държава, характеристиките, различната ситуация. 

„Това, което ще работи в страната Х, може изобщо ва не е подходящо за страната У. Какво става в Германия. Много е просто. Може да се окаже, че това не е било точно най-продуктивното и ефективното решение. Ситуацията беше следната. През 2010 г. и 2011 г. в резултат на случилото се във Фокушима имаше много спонтанна реакция от страна на германското правителство и тя беше да спрем да използваме ядрената енергетика. От друга страна Германия се смята за една от водещите страни в областта на околната среда. Тези две неща не вървят добре заедно. Имаше доста голяма, силна инициатива да се ограничи използването на ядрената енергетика. През 2019 г. една от ядрените електроцентрали беше затворена не защото има проблем с нейното функциониране. Тя беше напълно добре функционираща и ефективна, решението беше изцяло политическо. Т.е. нямаше никакви технически причини“, коментира още Рогнер. 

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза, че са необходими решения, които да гарантират енергийната сигурност, социалната сигурност и справедливост и развитието и утвърждаването на икономиката ни. 

„У всички ни остава впечатлението, че като ли че нашите синдикати са доста по-подготвени от нашите институции в анализа на обстановката и в анализа на проблемите и в търсенето и предлагането на решения за тях. Еднозначни решения сигурно няма. Сигурно няма решения, които ще зарадват всички“, уточни още Петков. 

Енергийният форум за Зеления договор би трябвало да помогне на институциите за намиране на силните и верните решения, уверен е Румен Петков. 

Той посочи, че с форумът от АБВ се надяват да поставят основите на една много сериозна дискусия, от която се нуждаем като общество, като държава, като институции. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Дискусия, която би трябвало да помогне на институциите за намирането на силните, на верните решения“ ,допълни още Петков. 

„Бих си позволил в самото начало да формулирам три стратегически за нас като общество и държава въпроси. Първият е свързан с гарантиране на енергийната сигурност на България. Това е същностен елемент на националната ни сигурност. От гледна точка и през призмата на Зеления договор – това е въпрос, който трябва да търси много силна експертна дискусия, но и намиране на решения, които да гарантират енергийната сигурност на страната. Второ, много е важно тази енергийна сигурност да се съпътствана със социалните гараниции. Затова искам да благодаря на лидерите на синдикатите за тяхното участие в днешния ни форум. Социалните гаранции са нещо, което може да даде смисъл и тяга и енергия на едни реформи, от които без съмнение се нуждаем, ако искаме да гарантираме по-добър начин на живот и за нас и за децата, и въобще по-добро бъдеще за България и за Европа“, заяви още Петков. 

Той обърна внимание, че третият въпрос, който е изключително значим, е гарантирането на социално-икономическата перспектива от гледна точка на Зеления договор и перспективата, която ще създаде тези условия за едно динамично икономическо развитие на България. 

Енергийният експерт проф. Янко Янев коментира, че цената на електроенергията зависи от количеството възобновяеми източници, които ще влязат. Според него това е глобален подход или поне развитите държави вървят в това направление. 

„Това, което аз виждам като цел на този форум е да се опитаме да видим каква дискусия ни е нужна, какви анализи България трябва да направи и как да вървим напред. Преди малко казах, че ние не бива като въпросната дългокрака птица да си заровим главата в пясъка и да запазим текущото състояние, защото то ще ни удари, когато вече няма да бъдем подготвени. 2005-2006 г- ние се борихме да убедим ЕК, Брюксел, че няма да се затварят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, те се затвориха, защото поставиха политически въпроса. Затворихме най-евтиния производител на енергия в страната. Енергийната система на България щеше да изглежда по съвършено друг начин, появиха се заместителите, които са някои от централите, новите, които са в комплекса „Марица Изток“. Оказаха се по-скъпи“, обясни проф. Янев. 

Той допълни, че през 2006 г. с д-р Рогнер са правили пълен анализ на енергийната система на България. „Този анализ и сега е наличен, въпреки че той вече е отживял и не е валиден в днешно време. Тогава не считахме, че 2 гигавата възобновяеми източници ще влязат“, каза още проф. Янев. Той паказа графика и обясни, че цената електроенергията зависи от количеството на възобновяемите източници, които си въвел в Европа. 

„Колкото повече възобновяеми източници си въвел, толкова по-висока ти е цената. Анализ, който е правен от Евростат“, допълни още проф. Янев. 

източник: ИА "Фокус" и ПП АБВ

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар