Вторник, 31 Март 2020

Петък, 21 Февруари 2020 13:31

Румен Гечев: Искаме незабавно оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителство заради манипулирането на данните за растежа на икономиката

Наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо последните дни, което налага причина за отлагане? Ние твърдим манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", заяви още проф. Гечев в декларация от името на БСП

Искаме незабавно оставката на премиера Бойко Борисов и цялото правителство заради манипулирането на данните за растежа на икономиката. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев в декларация от името на БСП, предаде агенция "Фокус".

"На 27 декември 2019 г. министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа. На 30 октомври 2019 г. г-н Горанов заяви по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че очакваният икономически растеж за следващите 3 години е 3,03 % за всяка година. Той подчерта, че по думите му растежът ще бъде леко по-нисък от очакванията му. За следващите години кабинетът "Борисов" 3 заложи растеж на БВП 3,04 %", уточни още проф. Гечев.

Той уточни, че на 5 септември 2019 г. премиерът Борисов е заявил, че данните на НСИ показват растеж 3,5 % на БВП през второто тримесечие на 2019 г., в сравнение със същия период на 2018 г. Проф. Гечев припомни, че наскоро страната ни е приела с мнозинство решение за влизане в чакалнята на Еврозоната през април.

"Изведнъж: О, небеса! На 20 февруари вицепрезидентът на ЕС пише: "Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM 2, може би не с първоначално поставената цел края на април, а няколко месеца по-късно". От думите на еврокомисаря "реално няма причина за отлагане". Ние казваме: наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо последните дни, което налага причина за отлагане? Ние твърдим манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и ЕС и неговите институции", допълни още проф. Гечев.

Той обърна внимание, че само за 2 години официалните данни на НСИ и БНБ сочат драматичен обрат в тенденцията на вноса, като махалото на динамиката на вноса бележи величина от - 10,5 %. "Ще кажете, че увеличението на износа, комбинирано с намалението на вноса, е чудесна комбинация. А, дано, но не е така. За съжаление такъв happy end се оказва вероятно по-скоро недоразумение или нещо по-лошо - манипулативни данни, като се има предвид озадачаващите официални данни на НСИ и БНБ. Определено смущаващи са данните, че докато вносът расте и износът намалява, крайното потребление - общо фирми и домакинства, расте. Значи, расте средно с 5 % и нещо на година вътрешното потребление на страната, расте износът, а вносът намалява. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да намали износът, за да има какво да се потребява. Ама няма. Тук и студентите от първи курс си задават въпроса за какво става дума. Няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези въпроси", коментира още проф. Румен Гечев.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"По наши разчети във вноса не са отчетени около 2 млрд. евро или около 4 млрд. лв. По наша информация това е основно поради неотчетени най-вероятно умишлено внесени петролни продукти за тази сума. Като преоценим на второ място растежа, който декларира правителството от 3, 03 % с тези - 4 млрд. лв., растежът е 0, 8 и 0, 9 %", каза Гечев и уточни, че растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира. 

"Тук възниква въпросът защо правителството на г-н Борисов крие информация за вноса. Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ. Ние въобще не сме сред първите на ЕС, ние лазим по дъното му. Ще завършим с това. Вие давате ли си сметка какво ще стане в ЕК, в Евростат и Европейската централна банка. Затова се дава заден за чакалнята, защото растежът не е 3,03 %, чуждите инвестиции не са толкова, вътрешните запаси не са толкова. Вносът е коренно различен. Кого лъжете, не само българите, а и европейските институции. Ние искаме незабавно след часове да излязат съответните държавни институции и да кажат каква е истината с вноса и икономическия растеж. Известно е на колегите, че средата на април правителството трябва да предостави статистическите данни по конвергентната програма. Те отиват при отличните експерти на Евростат, при експертите на Европейската централна банка", допълни още проф. Гечев.

Според него министърът на финансите ще трябва да вземе мегафон да отиде по градовете, до Барселона и Брюксел и да обяви как са манипулирали данните за растежа на икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 21 Февруари 2020 13:31
  Актуализацията на бюджета влиза в Народното събрание. Горанов: 3% спад на икономиката е най-негативният ни сценарий

  За да се осигурят допълнителни фискални буфери, ако най-негативният сценарий се сбъдне, се предлага увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 милиарда до 10 милиарда.

  Най-негативният сценарий, който разглеждаме, е спад на икономиката с 3%. Най-песимистичната ни прогноза включва финансово-икономическата криза, породена от разпространението на коронавируса, да продължи до края на 2021 г. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерски съвет. Той обяви, че днес предложението за актуализация на държавния бюджет ще бъде внесено в Народното събрание. „Говорили сме с коалиционните ни партньори, вярвам, че ще бъде подкрепено и до края на седмицата актуализацията ще бъде факт“, каза още финансовият министър. Предложението за промяна в държавния бюджет включва максималния размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, да се увеличи до 10 млрд. лв. Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.

 • Петък, 21 Февруари 2020 13:31
  Браво за мерките, но спрете езика на омразата!

  Днес премиерът Бойко Борисов при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, където имаше спешни задачи, свързани със струпаните ТИР-ове, заяви, че голямата заплаха за България в момента била… Българската социалистическа партия!?

 • Петък, 21 Февруари 2020 13:31

Оставете коментар