Понеделник, 06 Април 2020

Сряда, 26 Февруари 2020 13:00

Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болнични за карантина

Здравноосигурените български граждани могат да ползват болничен, ако се налага да останат под карантина заради новия коронавирус. Това увери председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде БНР.

Междувременно от БСП настояха да се намери действащ механизъм, с който да бъдат компенсирани хората, които отсъстват от работа заради новата зараза.

„БСП за България“ поиска държавата да поеме разходите за обезщетения на хората които са под домашна карантина. лидерът на социалистите Корнелия Нинова визира указанията на здравния министър Кирил Ананиев към онези, които са т. нар. доброволна карантина и които следва да ползват платен или неплатен отпуск:

„Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса, но това не трябва да става за сметка на хората.

Указанията от вчера към онези, които са в доброволна, да го наречем карантина, въпреки че няма такова понятие, но указанията към тях да ползват платен отпуск или, ако нямат такъв, неплатен, са неадекватни и несправедливи.

Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора“, каза Корнелия Нинова.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Кодексът за социално осигуряване е категоричен  - има възможност да се ползва болничен лист за т. нар. карантина, обясни председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов:

„Става  въпрос обаче за осигурени лица – тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработоспособност, по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва болничен лист личният лекар – този, който преценява на базата на информацията, която има за съответното лице, дали да издаде болничен лист или не“, уточни Адемов.

Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина и това няма да натовари социалната система, добави и председателят на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия доктор Даниела Дариткова:

„Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в международната класификация на болестите - от Z 20 до Z 29 са причините, които касаят възможност за заразяване с инфекциозно заболяване.

Така че има всички условия социалноосигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар и е нормално те да се свържат с него, за да няма злоупотреби. Общопрактикуващият лекар съответно трябва да получи потвърждение по някакъв начин от граничните власти“, обясни д-р Дариткова.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 26 Февруари 2020 13:00
  Доц. Атанас Мангъров: Вече ме сплашват

  В групата България на две скорости бе споделено мнение на топ инфекциониста доц. Мангъров пред Канал 3: "Бих отворил заведенията веднага. 90% няма да разберат, че са се разболели. По-малко от 1% ще умрат. Това се случва всяка година при всяка епидемия от грип.

 • Сряда, 26 Февруари 2020 13:00
  Над 3 милиона лева е дарил вече Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса

  По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска кампания за подпомагане на българкото здравеопазване в борбата срещу пандемията от коронавируса, тя тече с пълна сила, а събраните пари само по сметката на Министерство на здравеопазването са близо 14 милиона лева. Само за последната седмица дарените суми са 8,6 милиона лева, съобщава "Епицентър".

 • Сряда, 26 Февруари 2020 13:00
  Младите хора до 29 години - най-паникьосани заради ситуацията с коронавиуса

  Младите хора до 29 години имат най-високи нива на тъга, тревога, страх и паника, според данни от изследване на проф. Соня Карабельова, д-р Бисерка Зарбова и докторант Радина Стоянова от катедрата "Обща, експериментална, развитийна и здравна психология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски, съобщи БТА.

Оставете коментар