Петък, 29 Май 2020

Понеделник, 02 Март 2020 17:37

Георги Свиленски: Бойко Борисов е виновен за провала на тол системата

Димитър Данчев: Тол системата не проходи, тя "прокуца"

"В забъркания хаос, най-отговорно можем да заявим, че тол системата е провал. Няма какво да ни заблуждават, че обновявали системата при положение, че са имали  6 месеца до преди пускането и 6 месеца преди 28 август да я обновяват. Какво правиха досега от АПИ не е ясно,  колко време ще продължи това обновяване или всеки път по три пъти ще спира да работи системата". Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ "БСП за България", на пресконференция в централата на БСП.

"Това, което предлагаме ние - за гражданите, които са принудени да плащат винетка за ходенето до работни места, до детски градини, до болнични заведения, предлагаме незабавно списъкът да бъде актуализиран, така че да обхване всички проблемни пътища и участъци, на които е наложена винетна система. Този списък на първото министерско заседание да бъде  направен така, че повече български граждани да не протестират по пътищата на България за това, че са несправедливо таксувани", каза още Свиленски.

Според него е недопустимо през месец март да прехвърляш на общините отговорности за поддръжка, издръжка и ремонт на пътища, които предварително е заложено да ги поддържа държавата, при положение че те не са получили средства  за това във вече приетите им бюджети.

Свиленски не е съгласен с директора на тол управлението, че водачите били виновни, че не можели да си попълват пътните карти и коментира: "Според директора на тол управлението водачите били виновни за това, че не можели да си попълват пътните карти. Единият директор казва, че пътната карта се попълвала за минута и половина по едната телевизия, по другата телевизия другият директор казва, че се попълвала за 4-5 минути. Министърката казва, че се попълва за 6-7 минути, а водачите - за 10 минути".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Той призова да бъде направено така, че всеки водач да може да си попълни пътната картата свободно и спокойно, а всеки един превозвач да може да си регистрира GPS тракерите, да си постави бордовите устройства и да може да работи спокойно бизнесът.

"За тази тежка ситуация има един отговорен в държавата - Бойко Борисов. Миналата седмица го извикахме за парламентарно изслушване по темата - от всички зададени въпроси, той не отговори на нито един. На нас ни е ясно, че той въобще не разбира за какво става въпрос. След като не разбира, поне тези под него, които уж разбират, да дадат решение. И понеже всички министерски постановления и решения носят неговия подпис, българските граждани трябва да знаят кой е виновен за хаоса с въвеждането, стартирането и проблемите с тол системата", категоричен е Георги Свиленски. 

"Започвам с думите на министър Петя Аврамова - тол системата била проходила. Смятам, че за всички ще е по-честно да кажем, че тол системата "прокуца", заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев на пресконференцията. Той обърна внимание, че още от септември миналата година е трябвало да заработи тол системата, но управляващите отложили нейния старт, с аргументите, че било нужно системата да премине успешно режим на тестова експлоатация.

"Днес, преди няколко часа, научихме от шефа на тол управлението проф. Олег Асенов, че системата е поставена в нов режим - на асистирано правоприлагане. Една година и два месеца имаше правителството да актуализира списъка за облагане с винетни такси на пътищата в страната. Днес, отново от проф. Олег Асенов, научихме че АПИ е похарчила 1,3 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци... да мести пътни знаци. Как ги е местила, без това да бъде уточнено с общините, въобще не ни е ясно и оставям да отговорят от АПИ", продължи по темата Данчев.

Депутатът на БСП подчерта, че от вчера стартиралата тол система за събиране на пътни такси от тежкотоварните превозни средства и автобуси била в изправност едва няколко часа. Според думите на самия ръководител на тол системите, проф. Олег Асенов, се наложило системата да бъде обновявана два пъти в рамките на 24 часа.

Данчев заяви, че БСП счита за важно час по-скоро GPS тракерите да бъдат интегрирани към тол системата, така че да може най-сетне да започне нормалното отчитане на изминатите разстояния от хората. Те били бавени по границите и по други населени места в страната заради създадения от АПИ хаос и безредици по пътищата в страната.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 02 Март 2020 17:37
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Понеделник, 02 Март 2020 17:37
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Понеделник, 02 Март 2020 17:37
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар