Понеделник, 13 Юли 2020

Вторник, 10 Март 2020 18:03

Кога и с колко ще паднат цените на горивата у нас?

Петролът на световната борса се срина, след седмица се очаква цените при търговците на дребно да тръгнат надолу

„Основната причина за спада на цените на петрола е, че ОПЕК не можа да се споразумее с Русия за това да намалят добивите. Това се случи в петък, а в понеделник цените на черното злато се сринаха до тези отдавна невиждани стойности”. Това каза в ефира на „Плюс-Минус“ изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

„Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи производството на петрол с около 300 хил. барела дневно, което е много. Руската страна също каза, че най-вероятно ще го увеличи. Този път, вместо единна платформа по отношение на цените между ОПЕК и Русия, борбата за пазари и клиенти доведе до сегашното положение. Това, че всеки производител на петрол губи, е съвършено ясно”, добави той.

Делчев обясни, че Русия губи около 150 млн. долара на ден, тъй като те са вторият най-голям производител на суров петрол. В Саудитска Арабия загубите били дори повече.

„Според анализатори в близки срокове САЩ ще заемат първото място в производството на суров петрол в света. Шистовите производители също биха могли да пострадат, но те са показали, че са достатъчно гъвкави в това отношение. Затварят сондажите и когато цените отново са приемливи, ги отварят. Преди последната среща на ОПЕК предлагането надвишаваше търсенето, което е основен фактор за понижаване на цените. Появи се и коронавирусът, който също работи в тази посока”, каза Делчев.

Той коментира и възможните намаления в цените на горивата у нас. „Те могат да спаднат, но в никакъв случай с 30%, колкото е спадът на петрола. Горивото минава дълъг път от рафинерията до крайния потребител. В това отношение тенденциите в България са еднакви с тези в Европа, а по различни причини горивата у нас са едни от най-евтините на континента”, предположи Делчев.

В коментар за Economic.bg Андрей Делчев прогнозира, че няма как понижението на международните пазари да се отрази по същия начин на цените на дребно. „Спадът ще е около 15-20% и предполагам, че до другата седмица ще има движение надолу“, каза той.

Данните от специализирания сайт Fuelo.bg показват, че средната цена на дизела у нас днес е 2.21 лв., което означава, че при намаление от 15% тя ще падне до около 1.91 лв. за литър. Последно цената на дизела е била под 2 лв. през юли 2017 г. При бензина понижението също ще е голямо, ако има спад от 15% - в момента в страната той се търгува на средна цена от 2.21 лв. и ще се понижи до под 1.90 лв., ако прогнозите се сбъднат и тенденцията за спад се запази.

Делчев обясни, че трябва да се изчака докато цените се отразят за потребителя, тъй като има технологично време горивото да мине през рафинериите и да стигне до търговците на дребно. „Търговците ще отразят адекватно падането на цените на суровия петрол на българския пазар. Вече има сигнали, че някои започват да ги понижават“, обясни експертът.

Това потвърждава и председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. „Знаете, че има забавяне от 10-15 дни от закупуването на едно гориво и търгувано му на борсата до неговото реализиране на пазара“, каза той пред Econocmic.bg. „Надявам се в следващите 10-15 дни да имаме осезаемо намаление на цените. Колко и как, ще покаже пазарът“, обясни Терзиев и добави, че не може да се ангажира с точни числа, но със сигурност намалението ще е повече от 1-2 стотинки, както се тиражира в някои медии.

Делчев каза още, че за да има отражение върху цените, трябва да има равновесие на пазара, а вчера имаше спад от близо 31%, днес има връщане назад със 7-8%, което отново е увеличение. „Всичко зависи от тенденцията на цената на суровия петрол в близките дни, защото особено докато се стигне до цените на дребно, тези пикове нагоре и надолу не се отразяват. На дребно се отразяват стабилизираните цени, отразява се тенденцията, но не и пиковете“, смята експертът.

Според Делчев по-ниската цена по принцип стимулира търсенето, но от друга страна хората не пътуват заради страха от коронавируса. „Отлагат се командировки в страната и чужбина, срива се транспортният сектор заради по-малкото пътувания“, добавя той.

Експертите не очакват петролът да се срине още, но не очакват и да възвърне стойностите си отпреди „черния понеделник“. 

„Цените, на които беше петролът няма да се върнат по ред причини – коронавирусът е само една от тях. Тенденцията в спада на стойността на петрола ще продължи“, смята Делчев.

източници: Нова тв, Economic.bg 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Март 2020 18:03
  БПГА: С над половин млрд. лв. е ощетен бюджетът от недекларирана продажба на горива

  С повече от половин милиард лева е ощетен бюджетът миналата година заради недекларирана продажба на горива. Това показва анализ, поръчан от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), съобщи БНР.

 • Вторник, 10 Март 2020 18:03
  Премиерът ползва редуцираната от ЕК цена на газа като брошка на ревера на управленските си успехи

  Бойко Борисов отново се похвали, че е негова заслугата за по-ниската с над 50% цена на газа от Газпром. Това е изключително груба лъжа. Не само премиерът ни няма никаква заслуга, а България направи всичко по силите си да саботира процеса по намаляване на цената.

   

  Кратка хронология:
  - През 2012 г. по молба на Литва ЕК започна разследване срещу Газпром. България се сниши, за да не ядосва Путин и не предостави аргументи, които да помогнат на ЕК.
  - През 2015 г. ЕК възобнови разследването срещу Газпром. България отново не съдейства на ЕК, дори саботира процеса, заради страха на Борисов от реакцията на Русия.
  - През 2018 г. (в резултат на антимонополното дело на ЕК срещу Газпром и натискът оказан от ЕС) България получи възможност да предоговори цената за руската газ, но дори самото предоговаряне бе умишлено забавено и се случи в последния момент.
  - По-ниската цена е резултат от антимонополното дело, което ЕК води срещу Газпром и последвалото споразумение за редуциране на цената.
  - България бе най-ощетена от политиката на Газпром, но остана последната страна, която предоговори условията си за цената на руския газ. Причината - страхливото поведение на българското правителство спрямо Русия.
  Цената на метана не е нещо, с което Борисов може да се гордее, напротив - България можеше да е по-активна и това предоговаряне да се случи много по-рано. С което да се спестят стотици милиони разходи на домакинствата и бизнеса в България. Това не пречи днес премиерът да ползва сериозно редуцираната (от ЕК) цена като брошка на ревера на управленските си успехи.

  Ивайло Мирчев, фейсбук

 • Вторник, 10 Март 2020 18:03
  Гриша Ганчев: Много хубава идея! Освен държавни бензиностанции, да направят и държавни ракиджийници!

  Ние сме най-заболялата нация, не е лошо и 400 - 500 държавни аптеки да се отворят, предлага председателят на управителния съвет на веригата "Петрол" в интервю за „Капитал“ по повод проекта за нова държавна петролна компания 

Оставете коментар