Вторник, 26 Май 2020

Вторник, 17 Март 2020 09:35

Втора градска болница в София не е готова за инфекциозна, алармират специализанти

Вече 85 медици са подали молби за напускане

Млади лекари и специализанти във Втора градска болница в София констатират в отворено писмо проблеми във връзка с лечебното заведение, в което работят и което се очаква да бъде преобразувано в инфекциозна болница и да приема пациенти с Covid-19.

Декларацията е подписана от 15 млади специализанти и е адресирана до българските граждани и до управляващите.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, каза пред БНР Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница.

Тя уточни, че все още не ясно кога лечебното заведение ще бъде преструктурирано в инфекциозно за пациенти с коронавирус.

В предаването „Преди всички“ Колева заяви: „Не е ясно колко време ще продължи обстановката. Персоналът в болницата ни е предимно застаряващ“.

Екипът на Втора градска е имал две срещи със зам.-кмета и с РЗИ: „Не получихме конкретни отговори. Това доведе до още повече ескалация на нашето притеснение… Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън“, допълни Николина Колева.

На този фон към момента са подадени 85 молби за напускане. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV. Втора градска болница остава с 250 души персонал, но Фандъкова уверява, че лечебното заведение може да бъде преструктурирано за работа с болни от Covid-19.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Тя бе категорична, че няма да бъдат приемани пациенти докато не бъде доставено необходимото оборудване и персонал.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, коментира Йорданка Фандъкова.

Фандъкова е дала гаранции пред болничното ръководство, че Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата. 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар